ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Промeни в етикирането на храните

bnt avatar logo от Цветелина Атанасова
A+ A-
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Хипертония, наднормен холестерол, затлъстяване, прекомерна употреба наалкохол са най-честите рискови фактори за преждевременна смърт вЕвропейския съюз и те пряко са свързани с качеството на храната, която консумираме. С новата директива за етикетите общността цели да подпомогне здравословния избор на всеки европеец.

промeни етикирането храните
Хипертония, наднормен холестерол, затлъстяване, прекомерна употреба на
алкохол са най-честите рискови фактори за преждевременна смърт в
Европейския съюз и те пряко са свързани с качеството на храната, която консумираме. С новата директива за етикетите общността цели да подпомогне здравословния избор на всеки европеец.

Анкета:
- Вие четете ли етикетите на хранителните стоки?
- Ами по-скоро не...
- Чета какво пише като съдържание, чета също валидността.
- Наистина не ми правят впечатление етикетите.

Социологическо изследване завършило само преди ден показва, че почти
3/4 от българите си дават сметка, че храната влияе силно върху здравето.

Боряна Димитрова - социолог:
- Както в повечето страни с ниска покупателна способност, хората
избират на първи критерии за избор информация за цената. Единственият
елемент от тези които са свързани с безопасния и здравословен
характер на храните, които мнозинството от българите следят това е
срока на годност - 82% следят срока на годност.

Изследването показва още, че 63% не разбират голяма част от информацията върху етикетите, 37% не разбират обозначенията, особено
така наречените Е-та.

Според новата директива, която трябва да влезе в сила до 2013 година в етикетите задължително трябва да има информация за това какво количество енергия, мазнини, наситени мазнини, въглехидрати, захари, протеини и сол се съдържат в 100 грама или 100 милилитра от продукта.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?