Професионалния си празник честват днес пивоварите в България. Техният продукт – бирата, е най-консумираната алкохолна напитка в света и третата най-популярна след водата и чая. За начало на индустриалното производство на пиво у нас се счита откриването на първите пивоварни фабрики веднага след Освобождението.
Бирата е една от най старите напитки в историята. Производството й датира от преди 6 хиляди години.
Атанас Атанасов: "Бирата я наричат "течния хляб" - най-вероятно, защото са я правили в началото от хляб. Тя има подобна ферментация - такава, каквато е на хляба. В нашия регион на Европа траките са били тези, които са
правили бира за пръв път и ние сме едни техни горди наследници на производството на пиво."
Сега у нас се произвежда различна по вкус бира.Основните й съставки - вода, малц и хмел, са запазени от векове.
Атанас Атанасов: "Съвременната техника помага на нас пивоварите да правим нещата по-добре и така както нашите клиенти-консуматорите ни го искат."
Бирата е едно от най-предпочитаните питиета в жегата. Тя е дори полезна при умерена консумация – освен, че осигурява на организма витамин Б, повишава и нивото на добрия холестерол.