100 000 лв. глоба за фалшиво вино! Такава солена санкция грози производителите, които предлагат на пазара напитки от спирт и есенция,но с вкус на вино. Това предвижда новият Закон за виното, който ще бъде гласуван от кабинета през есента. Къде в столицата отлежават 70-годишни бутилки истинско българско вино.
100 000 лв. глоба за фалшиво вино! Такава солена санкция грози производителите, които предлагат на пазара напитки от спирт и есенция,
но с вкус на вино. Това предвижда новият Закон за виното, който ще бъде гласуван от кабинета през есента. Къде в столицата отлежават 70-годишни бутилки истинско българско вино.
Виното е идеалното съчетание между удоволствие и лекарство. Особено
истинското, на няколко десетилетия и съхранявано 6 метра под земята. В
140-годишна изба като тази.
Силвия Василева, управител - Институт за изследване на виното:
- Ами това е червено вино. То е на 50 години вече. Тук при нас отлежава. Малко по-нагоре ще видите серия с бели вина. Тук, общо взето, ние ги пазим.
Зиме или лете - няма значение дали виното е бяло, или червено. Важното
е да не е от 2 лева за литър.
Фани Тодорова, технолог:
- Изкуствените вина, тези, които са със спирт, с есенция, с боя, те имат по-воднист вкус, есенцията мирише по-изкуствено, по-химически, може дори да мирише неприятно. Например само на слива, само на роза, зависи каква есенция е слагана.
Въпреки фалшификатите, според експертите, България произвежда много
добри вина, които се търсят дори в Япония.
Силвия Василева, управител - Институт за изследване на виното:
- Основният ни пазар е руският, където делът ни е над 50%. Но други традиционни дестинации са Германия, даже и бившите социалистически страни, Румъния и Унгария. Също така изнасяме и за Франция.
Изба като тази пази вековна история и различни начини за производство.
През 16 век в Европа с ето такива преси са мачкали гроздето, докато в България сме го правели с крака.
Много рецепти за хубаво вино не са стигнали до наши ни. Като тази на
асеновградчанина бай Аристидис Чорбаджака, който отнесъл със себе си
мистериозната съставка за прочутата малага.