ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Ученици намаляват въглеродните емисии

bnt avatar logo от Петя Николаева
A+ A-
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Учениците от добричката езикова гимназия имат идеи как да се намалят въглеродните емисии в училище. Една от тях - хубаво е да консумираме плодове и зеленчуци местно производство, а не пропътували хиляди километри.

ученици намаляват въглеродните емисии
Учениците от добричката езикова гимназия имат идеи как да се намалят въглеродните емисии в училище. Една от тях - хубаво е да консумираме плодове и зеленчуци местно производство, а не пропътували хиляди километри. Добричките ученици са победители в националното състезание за българско училище с нулеви въглеродни емисии.

В продължение на година учениците от езиковата гимназия са работили, за да проучат връзката между здравословното хранене и вредните емисии.

Мария Магдалена: "Тук с тази градинка намаляваме нашите въглеродни емисии, защото продуктите, които произвеждаме тук, предаваме в близко заведение, в което се храни цяла езикова гимназия и по този начин не е нужно храната да пропътува хиляди километри, за да стигне до нас. Така ние се храним здравословно и намаляваме емисиите."

Преди да се захванат със зеленчукопроизводството, направили анкета сред съучениците си, за да разберат как се хранят младите хора. Резултатите бяха ужасяващи, казва Мария Магдалена.

Мария Магдалена: "Хранеха се нездравословно и с неща, които са възможно от по-далеч. Никакво мислене докато се хранят. И ние започнахме с целта да променим това в хората около нас и в нас самите."

Един от начините да се намалят въглеродните емисии е да се консумират храни, произведени у нас и за които не е използван транспорт, електроенергия за съхранение и преработка.

Виктория казва, че сега вместо банан яде пъпеш, който по никакъв начин не отстъпва по вкусови качества.

Виктория: "В нашата градинка ние не използваме никакви изкуствени торове и химикали, всичко е от природата и просто това е важно за нашето здраве и за нас самите, както и за околната среда, защото с изхвърлянето на
по-малко емисии се замърсява по-малко околната среда."

Учениците са изработили брошура и информационна система, в която освен данни има и рецепти за екологични ястия, събрани от самите тях.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?