НОВИНИ

Цецка Цачева за началото на новия парламентарен сезон

В пряко включване от парламента Жени Марчева  разговаря с председателя на Народното събрание Цецка Цачева. 

цецка цачева началото новия парламентарен сезон
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
08:38, 31.08.2011
Чете се за: 07:24 мин.
У нас
В пряко включване от парламента Жени Марчева разговаря с председателя на Народното събрание Цецка Цачева. В първия ден на новата парламентарна сесия Цецка Цачева обяви какви са намеренията на ГЕРБ за следващите месеци по отношение на законодателството и какви са политическите цели на управляващите.

ПЪЛЕН ТЕКСТ:

Водещ: - Сега ще установим пряка връзка с Народното събрание на Републиката, там вече е Жени Марчева, която ще разговаря за новото начало на парламентарния ни живот, с г-жа Цецка Цавеча, председател на нашия парламент. Жени, заповядай, ти си.
Водеща: - Добро утро, Андрей, добро утро на тези, които в момента отварят очи. Вече съм в Народното събрание. Тук в следващите часове и минути, по-скоро, ще става все по-оживено и по-оживени. Край на депутатската ваканция, след по-малко от час тук започва новата пленарна сесия. Само мога да ви кажа, че лека полека Народното събрание се изпълва с живот, тук са вече най-нетърпеливите да започнат работа. В 8 без 20 първи от моите очи бяха забелязани, например, г-жа Искра Фидосова и г-н Красимир Велчев, които бяха, може би, сред най-нетърпеливите да дойдат тук в първия работен ден. И така, добро утро казвам на председателя на Народното събрание, г-жа Цецка Цачева. Здравейте.
Цецка Цачева: - Добро утро.

Водеща: - Успяхте ли да си починете, в кондиция ли сте за началото на новия сезон?

Цецка Цачева: - Категорично да е отговорът ми и на двата Ви въпроса, с една малка корекция – първият работен ден на Народното събрание беше в понеделник, тъй като тогава председателите на парламентарните комисии, постоянните, насрочиха свои заседания, вчера вече се проведоха такива, бяха изготвени доклади на тези комисии, а Вие сте права, че днес е първият пленарен ден, в който целокупно ще се събере в пълния си състав, надявам се, Народното събрание.

Водеща: - Госпожо Цачева, какви са приоритетите оттук насетне, какво ще се случва в Народното събрание, кои са най-важните законопроекти, които ще бъдат разгледани? Да делим ли, между впрочем, нещата преди изборите или след изборите?

Цецка Цачева: - Не мисля, че това е критерий, който ще окаже влияние върху работата на Народното събрание за есенната сесия, която започва, по няколко причини. Първо, всяка есенна сесия е белязана с приемането на основния, най-тежкия закон, ако мога така да се изразя, за есенната сесия, това е Законът за държавния бюджет за следващата календарна година. Няма да направим изключение .

Водеща: - Възможно ли е заради изборите този важен законопроект да закъснее по някакъв начин и да се окажем без бюджет за следващата 2012 г.?

Цецка Цачева: - Изключено. Парламентът ще свърши своята работа така, както сме задължени по Закона за устройство на държавния бюджет, за Конституцията, а Вие знаете, че заедно с него вървят промени в цял набор, наречени условно пакет данъчни закони. Когато говорим за акцентите в законодателната дейност на парламента за тази сесия, трябва да държим сметка за онези субекти по Конституция, които имат право на законодателна инициатива. Основно това е правителството и вече сме запознати с неговите приоритети за периода до 31 декември, който включва набор от около 68 нормативни актове, законопроекти, с различна относителна тежест и важност, а другият субект, това са народните представители, които проявиха наистина активност и през ваканционните дни, тъй като от понеделник разписвам разпореждания по законопроекти, инициирани от народни представители. Ако трябва да бъда по-конкретна, онова, което аз правя като прочит на законодателната програма на правителството, и онова, което следя като постепенно развитие на нашата управленческа програма на ГЕРБ, ударението за тази сесия ще бъде върху икономическите законопроекти. Известно е на обществото, че от края на лятната сесия на различен етап на обсъждане в постоянни комисии в пленарна зала са изключително важни законопроекти, които се очакват с интерес от широк кръг граждани. На първо място бих посочила Закона за обществените поръчки, който създава един по-различен начин, по който да се провеждат прозрачно тези процедури. Ще си позволя само два акцента, за та не утежняваме Вашите зрители рано сутринта, контрол върху процедурите до момента на разглеждането им от комисиите, и на следващо място – по-голяма активност по разширяване кръга на субектите, които имат право да подават жалби.

Водеща: - Малко конкретно да поговорим поне по най-важните законопроекти, които предстои да се гледат тук, в Народното събрание, без спор, един от тези важни законопроекти е този за бюджета. През 2009 г. бюджетът беше постна пица, през 2011 г., по Ваше определение, той беше вкусна баница. Какъв ще е бюджетът за 2012 г.?

Цецка Цачева: - Бих могла в този етап, в който днес се намираме, края на август – началото на септември, да дам определения за бъдещия бюджет на България за 2012 г. но онова, което много ми се иска е, и съм убедена, че ще се направи възможното от правителството да се случи така, акцентът за разпределянето на средствата да бъде в онези сектори, които да повлияят върху комфорта на всеки български гражданин, в това число и на нас, в смисъл, секторите, които водят до увеличение на доходите. И това, което следих и по време на летните месеци като коментари от страна на представители на нашия кабинет, мисля, че това е възможно, с оглед финансовата дисциплина, която правителството, мнозинството успява да поддържа и в момента в българската икономика. Разбира се, идват тревожни новини от силни икономики, като икономиката на САЩ, други големи европейски сили, разбира се, процесите в световен мащаб няма как да не окажат влияние върху нашата страна, но искам в деня на първия пленарен ден да бъда позитивна, да мисля оптимистично, и да се надявам, че онова, което вицепремиерът и финансов министър заяви отговорно пред българските граждани, ще се случи, а то е – по-висок ръст на доходите.

Водеща: - Вие като председател на Народното събрание, бихте ли подкрепили един проектобюджет, в който има повече пари за наука, за образование, за култура и по-малко за сектора „Сигурност”?

Цецка Цачева: - Не бива средствата за една секторна политика да бъдат за сметката на друга секторна политика.Това е умението, това е смисълът на екипността в един кабинет, министерски, правителствен, Министерски съвет, така че категорично повече средства за образование, здравеопазване, наука, социални дейности, но при хармонично балансиране така, че това да не бъде за сметка на секторите „Сигурност”, „Отбрана”, „Правосъдна система”, а това може да се постигне чрез продължаване на реформите в тези системи, които реформи бяха акцентът на нашата работа за първите 2 години от състава на това Народно събрание.

Водеща: - Споменахте кризата в големи икономики като тази на САЩ, Пактът за финансова стабилност, лансиран от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, кога ще влезе отново в Народното събрание – след изборите или преди изборите?

Цецка Цачева: - В своето съдържание, по същество, пактът вече е факт с приетите промени в Закона за устройство на държавния бюджет, където са разписани задълженията за начина, по който следва да се разходват средствата. Видяхме, и аз лично се убедих от това, което се случи през летните месеци, че тази идея се възприема и от големи икономики в рамките на ЕС. Мисля, че това ще бъде аргумент в полза на онези народни представители и парламентарни групи, които проявиха колебание до момента дали да подкрепят норми, които правят още по-сигурна гаранцията за подобно разходване на средствата и в Конституцията. Кога точно ще се случи това във времето, ще зависи от режима на работа на Народното събрание, като държим сметка за това, че септември е един месец с много празници, национални, след няколко дни ще честваме Съединението, по-късно Независимостта, сега използвам възможността да се обърна към всички български мюсюлмани и да ги поздравя с техния празник – Рамазан Байрям. Тези празници и начинът, по който правителството определи работните и неработни дни, малко ритъмът на работа в парламента за септември месец ще бъде по-различен, след това идва предизборната кампания октомври месец, но категорично съм убедена, че няма това, което се случва в изборната кампания, да бъде за сметка на нормалния работен режим на парламента такъв, какъвто той е заложен.

Водеща: - Всъщност преди изборите, седмица преди изборите и в седмицата преди балотажите ще почива ли Народното събрание? РЗС излезе с един призив да излезе въобще Народното събрание във ваканция.

Цецка Цачева: - Няма как Народното събрание да си гласува нови ваканции, защото това ще противоречи на Конституцията, на нашия правилник и няма да допусна подобно нещо. Повече ваканции до коледната Народното събрание няма да има, но е възможно парламентът да има по-различен работен режим, което означава, че специално за седмицата на балотажа, 23-30 октомври, е много възможно двете пленарни заседания от сряда и четвъртък и парламентарният контрол за петък да бъдат проведени в дни, различни от обичайните за пленарни заседания. Това е въпрос на уточняване с представителите на останалите парламентарни групи, след малко тук, на това място, започва първият за есенната сесия председателски съвет, на който с колегите ще доуточним тези детайли.

Водеща: - Няколко думи за Закона за дипломатическата служба. Президентът наложи вето, ще прегласувате ли това вето или ще се вслушате в част от аргументите на държавния глава?

Цецка Цачева: - Днес ще заседава Постоянната комисия по външна политика и отбрана, на която с разпореждане съм разпределила /…/ указа на президента този законопроект. Ще изслушаме становището на комисията, но аз съм убедена, че е налице политическа воля и мнозинство в парламента законопроектът да бъде приет във вида, в който той вече е познат на българското общество.

Водеща: - Парите в пликче, които толкова дълго време занимаваха както вас, депутатите, така и нас като общество, какво, в крайна сметка, ще се случи с тях? До колкото си спомням, беше възложено на Бюджетната комисия да се заеме с този въпрос дали тези пари да бъдат облагани и да прецени дали ще има промени в Закона за корпоративното подоходно облагане и включително и промени в Правилника на парламента. И какво ще се случи?

Цецка Цачева: - Тази тема на равни интервали, с оглед на политическата ситуация, се повдига в обществото. За себе си аз съм категорично наясно още от пролетта на 2010 г., тогава, когато за първи път бе поставен този проблем. Изискала съм компетентното становище на Сметната палата, на Националната агенция по приходите, направила съм консултация с водещи фигури във финансовата наука, с една дума – това са разходи, всеки финансист, бюджетар, икономист, който ни гледа и слуша, знае, че бюджетно учреждение, каквото е Народното събрание като юридическо лице, по действащото законодателство няма хипотеза как да облага разходите. Но, разбира се, винаги има първи път и е възможно да постъпи законодателна инициатива и занапред това нещо да се случи. Няма да се уморя да повтарям, че когато сме с основание, взискателни към институцията Народно събрание, към парламента, трябва да бъдем на ниво, да оценяваме и действителните потребности, и онова, което се върши от отделните народни представители като цяло. Не казвам, че няма и между нас, както във всеки един колектив, хора, които лепят етикети с нелицеприятна оценка за институцията, но тази тема за мен е затворена тема. Оттук насетне на постъпили законопроекти в една или друга посока, ще гледам като на обикновена законодателна инициатива. Каквото трябва да кажа като председател на Народното събрание по този въпрос, и да направя, съм го сторила в началото на 2010 г.

Водеща: - Добре. Още малко за изборите да поговорим. Ще позволите ли, като председател на Народното събрание, парламентарната трибуна да бъзе използвана за открита политическа агитация във времена на предизборни кампании?

Цецка Цачева: - Задавам си обратния въпрос – как бих могла аз или който и да е председателстващ конкретно пленарно заседание, да направи разликата къде свършва политиката, която безспорно се провежда в пленарна зала, защото това е мястото в една Парламентарна Република, където се сблъскват политическите тези и идеи от реториката на предизборното говорене. Мисля, че границата е много тънка, надявам се да съумявам да я отдела, но, в крайна сметка, всичко е политика, изборите са част от политиката, а това е и компетентност и задължение на народните представители, те като такива от своите избирателни райони имат правомощия и в една предизборна кампания за президентска двойка или за местни органи на власт, така че това отново е работа на парламента. Разбира се, надявам се да не се мине мярата, границата на добрия тон.

Водеща: - Това щях да Ви попитам – дали очаквате много чаши с вода, лиснати от трибуната на Народното събрание, от тук до 23 октомври?

Цецка Цачева: - Да, ще има изненади, убедена съм. Няма да скрия, че съм се опитвала във ваканционните дни да си представям до какви размери и как би могло да бъдат развихряни тези предизборни страсти, но аз съм убедена, така...диалогът, който имам с всички народни представители, че всеки един от нас отговорно ще запази онова поведение, което всъщност няма да доведе до ескалиране на напрежението. Каквото дойде, каквото е предизвикателството, съответно по този начин ще отговаряме от името на мнозинството, но мисля, че това, което ни предстои, няма да бъде по-различно от други предизборни кампании, провели се в състава на други Народни събрания.

Водеща: - Добре. Благодаря Ви за това интервю. Това беше председателят на Народното събрание – Цецка Цачева, в интервю за „Денят започва”. Само след минути тук, в нейния кабинет, започва първият председателски съвет след лятната ваканция, а в 9.00 часа ще започне и самото пленарно заседание.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Сарафов и американски юристи обсъдиха как магистратите ни да имат възможност за антикорупционно обучение
Сарафов и американски юристи обсъдиха как магистратите ни да имат възможност за антикорупционно обучение
14:01, 12.09.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Времето в петък: Слънчеви часове на изток, дъжд и гръмотевици в западните райони
Времето в петък: Слънчеви часове на изток, дъжд и гръмотевици в западните райони
13:10, 12.09.2024
Чете се за: 02:40 мин.
Мария Бакалова ще бъде част от журито на "Синелибри"
Мария Бакалова ще бъде част от журито на "Синелибри"
13:01, 12.09.2024
Чете се за: 01:10 мин.
Стефан Димитров остава в ареста заради скандала с Агенция "Митници", реши съдът
Стефан Димитров остава в ареста заради скандала с Агенция "Митници", реши съдът
12:43, 12.09.2024
Чете се за: 03:47 мин.
Новата сглобка: Какви са нагласите на партиите за кабинет след вота?
Новата сглобка: Какви са нагласите на партиите за кабинет след вота?
12:32, 12.09.2024
Чете се за: 02:50 мин.
ВАС гледа жалбата на коалицията около Доган срещу ЦИК
ВАС гледа жалбата на коалицията около Доган срещу ЦИК
12:20, 12.09.2024
Чете се за: 02:02 мин.
Нов казус: Джевдет Чакъров е подал заявление за изтегляне на ДПС от коалицията на Пеевски
Нов казус: Джевдет Чакъров е подал заявление за изтегляне на ДПС от коалицията на Пеевски
12:04, 12.09.2024
Чете се за: 05:22 мин.
МВР разкрива денонощна телефонна линия за сингали за изборни нарушения
МВР разкрива денонощна телефонна линия за сингали за изборни нарушения
11:44, 12.09.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Пеевски: Няма раздвояване - има едно ДПС, има и отцепници
Пеевски: Няма раздвояване - има едно ДПС, има и отцепници
11:39, 12.09.2024
Чете се за: 01:02 мин.
ВСС възобнови процедурата за избор на главен прокурор
ВСС възобнови процедурата за избор на главен прокурор
11:31, 12.09.2024
Чете се за: 00:30 мин.
До 3000 лв. глоба за продажба на енергиен прах
До 3000 лв. глоба за продажба на енергиен прах
11:20, 12.09.2024
Чете се за: 03:50 мин.
Борисов за тезата на ПП-ДБ за неутрален премиер: Ако има такъв човек - да се яви на изборите, да спечели и да управлява
Борисов за тезата на ПП-ДБ за неутрален премиер: Ако има такъв човек - да се яви на изборите, да спечели и да управлява
10:59, 12.09.2024
Чете се за: 03:17 мин.
Топ 24
Най-четени
Телепортер - 1990 година
Телепортер - 1990 година
Волен Сидеров и Атака в президентската надпревара
Волен Сидеров и "Атака" в президентската надпревара