НОВИНИ

ЦИК за регистрацията на ДСБ

Не са налице законови забрани за регистрацията на местна коалиция с името "За Зеленогорски". Това  заяви за "Денят започва" говорителят на ЦИК Ралица Негенцова.

цик регистрацията дсб
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
07:58, 07.09.2011
Чете се за: 04:38 мин.
У нас
Не са налице законови забрани за регистрацията на местна коалиция с името "За Зеленогорски". Това заяви за "Денят започва" говорителят на ЦИК Ралица Негенцова. Тя мотивира отказът за регистрацията на коалицията "Заедно за община Плевен", чийто кандидат за кмет на града всъщност е Найден Зеленогорски, с неспазени в законовия срок предписания на Районната избирателна комисия.

Негенцова мотивира отказът за заличаване на регистрацията на ДСБ за президентските избори, също със стриктното спазване на изборното законодателство.

Пълен текст на интервюто

Водещ:
А сега вече на телефона предполагам, че е г-жа Ралица Негенцова, говорителят на ЦИК. Добро утро, надявам се, че ни чувате.
Ралица Негенцова:
Добро утро на вас и на всички слушатели и зрители.
Водещ:
Да, благодаря ви, зрители и слушатели на телевизията. Благодаря ви, г-жо Негенцова, че се включвате. Започвам веднага с един напълно очакван за вас въпрос, но въпрос, който трябва да бъде зададен. Какви точно са правните ви основания, така, аргументи, свързани с изборния кодекс, да регистрирате коалицията "За Зеленогорски" въпреки несъгласието на г-н
Зеленогорски това да стане. Въпреки това, че той твърди, че е единственият в България с тази фамилия и аргументът му, че може да бъдат вкарани хората в заблуждение по време на изборите?
Р. Негенцова:
Централната избирателна комисия на първо място искам да кажа, че се състои от 21 членове и в своето мнозинство, 19 от тях са юристи. Всички четем изборния кодекс и вземаме решения не индивидуално, а го вземаме като колективен орган съобразно изискванията на закона. След като се запознахме с доводите на г-н Зеленогорски, приехме, че жалбата е неоснователна, тъй като разпоредбите на изборния кодекс допускат местна коалиция от партии да има свое наименование, прието от участващите в състава на тази коалиция политически партии и утвърдено с решението, с
което се образува местната коалиция. Не са налице законови забрани да бъде изписано такова наименование и да бъде това наименованието на местната коалиция, защото законовите ограничения се отнасят само до повторения в наименованието или абревиатурата на партиите, участващи в състава на коалицията. Разпоредбите на изборния кодекс не предвиждат други ограничения, включително и за използването на имена на физически лица.

Водещ:
Добре, г-жо Негенцова, но не е ли това някакъв дефект в изборния кодекс, защото. . . тук ще цитирам г-н Мартин Димитров, който каза в студиото на "Денят започва" преди известно време: ами, ако аз регистрирам сега коалиция "За Бойко Борисов", при положение че това явно е абсурдно и тя няма нищо общо с настоящия премиер на държавата, по същия начин ли ще постъпи ЦИК, спазвайки буквата на закона?
Р. Негенцова:
ЦИК може да постъпи по един и същ начин, защото прилага само и единствено изборния кодекс. Депутатите, когато са приемали този изборен кодекс, са преценили, че това би следвало да бъдат ограниченията.
Водещ:
Да, но аз мисля, че тук може би трябва да се помисли за някаква промяна в изборния кодекс, защото това може да доведе наистина до проблеми. Но да продължим с казуса на г-н Зеленогорски. В същото време ЦИК сега му отказа и регистрация, всъщност на неговата коалиция, която го подкрепя - "Заедно за община Плевен". Кажете ни там какви по-точно са аргументите.
Р. Негенцова:
Знаете, че имаше проблеми, над 30 бяха жалбите срещу решение на общински избирателни комисии, тъй като в местните коалиции, които бяха образувани, включващи в състава си политическа партия "Вяра, морал, отговорност, родолюбие - национален идеал за единство", беше вписано абревиатурното наименование ВМРО-НИЕ. При това положение от ВМРО - българско национално движение, имаше жалби и ЦИК отмени решенията на общинските избирателни комисии, където в наименованието в коалицията се включваше абревиатурата, а не пълното наименование на партията, или пък при изписването на бюлетината, както искат от местната коалиция да бъде изписано тяхното наименование, имаше също така абревиатурата. Така че решенията на Общинска избирателна комисия - Плевен, не се различаваха от решенията на ЦИК в тази насока. Беше указано на общинските избирателни комисии във всеки един от казусите да дадат указания на местната коалиция да представи решение, с което да се промени именно този начин на изписване, било в самото наименование, било при поискания начин на изписване в бюлетината.
При това положение, само това да кажа, при това положение на 29 август тази коалиция не представи такава промяна, а представи ново решение за образуване на коалиция. Крайният срок за това нещо - да бъдат създадени коалиции за регистрация, беше 28-и. Така че не е изпълнено указанието на общинската избирателна комисия.

Водещ:
Идентичен ли е, т.е. напълно аналогичен ли е по-точно случаят с коалицията "Заедно за Монтана", която отново е коалиция на десни партии в Монтана.
Р. Негенцова:
Бих казала, че там нещата даже са още по-фрапиращи, защото същата тази политическа партия - "Вяра, морал, отговорност, родолюбие - национален идеал за единство", няма валидно решение да участва в коалиция. На първо място, защото решението на политическата партия е било в Монтана да се участва самостоятелно, а не в коалиция. Няма валидно сформирана коалиция, също така са допуснати грешки, давани са указания и там също е представено друго решение след изтичане на срока, а не да се правят промени. Просто няма валидно сформирана коалиция, за да може да се иска да се правят промени.
Водещ:
Добре, разбрахме вашите правни аргументи, мисля, много добре, и все пак аз ще ви помоля в прав текст тук да кажете пред цялата аудитория на "Денят започва", в ефира на националната телевизия, че при всички тези решения не са играли роля някакви различни от правните мотиви, някакви политически мотиви и пристрастия.
Р. Негенцова:
Централната избирателна комисия никога не се е ръководила от политически пристрастия. Знаете, че членовете на комисията са предложени от различни политически сили и нито една от политическите сили не би могла да има повече от половината от състава на комисията. Единствено водени сме били само от изборния кодекс и правилата, които са определени в този изборен кодекс. Решенията, ви казвам, на комисията са като на колективен орган, трябва да бъдат взети с две трети от присъстващите
членове на комисията. Така че в никакъв случай не би могло да се говори за политически натиск от която и да е било политическа сила. Вие виждате, че тези 30 и над 30 решения от 264 избирателни комисии са в една насока, указанията са били едни и същи. Решенията на Централната избирателна комисия се публикуват този път не само на бюлетина на БТА, а и на
страницата на Централната избирателна комисия. Така че всеки един може да се запознае с мотивите и да види за какво се касае.

Водещ:
Притеснява ли ви все пак заплахата, отправена от г-н Зеленогорски, то си е направо заплаха, че ще съди държавата в Страсбург заради този случай.
Р. Негенцова:
Аз не виждам нищо притеснително в това, всеки има право каквото иска да прецени, а вече органите, към които той ще се обърне, ще преценят кой е прав и кой не.
Водещ:
Добре, и на края ще ви помоля за още една минута, за да ни разясните и случая с ДСБ. Отказахте да заличите тяхната регистрация за президентските избори и да им върнете депозита. Моля ви да си изложите аргументите си тук, пред цялата публика.
Р. Негенцова:
Действително Централната избирателна комисия постанови решение, с което отказа да бъде заличена регистрацията на Политическа партия "Демократи за силна България". Тук сме били водени само и единствено също от правилата, които са разписани в изборния кодекс, а именно една-единствена възможност да бъде заличена регистрация, когато не са налице изискуемият брой подписи от подкрепящи регистрацията. Оттам нататък не се предвижда каквато и да било друга възможност. Съответната политическа партия би могла да оттегли регистрацията само и единствено в сроковете, които са предвидени по закон за регистрацията. Още повече не забравяйте, че тази възможност е едно изключение. А от своя страна, след като не бихме могли да заличим регистрацията, не би могъл да бъде върнат и внесеният
безлихвен депозит. Това също е отказано от Централната избирателна комисия, тъй като считаме, че няма разписани отново правила в тази насока. Ние не сме разпоредител с бюджета. Единствена е възможността, в която може да се върне този безлихвен депозит, само когато е участвала в изборите и е получила повече от един процент от действителните гласове на национално ниво. Не случайно и в свое решение Конституционният съд казва, че депозитът представлява една гаранция за сериозността на участието в изборите. Сега, в преценка на съответната политическа партия дали ще регистрира кандидати, независимо че тя е регистрирана за участие, това не означава, че тя задължително би регистрирала и кандидатски листи.
Водещ:
Благодаря ви, г-жо Негенцова, бяхте достатъчно изчерпателна и ясна. Още веднъж радвам се, че се включихте в предаването. Благодаря.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Първият учебен ден започва мъгливо, но след училищния звънец изгрява слънце
Първият учебен ден започва мъгливо, но след училищния звънец изгрява слънце
05:55, 16.09.2024
Чете се за: 01:35 мин.
Кой, кога и защо е оставил рисунките в пещерата Магурата?
Кой, кога и защо е оставил рисунките в пещерата Магурата?
22:02, 15.09.2024
Чете се за: 12:05 мин.
Разделителните колчета на пътя: Без жертви след поставянето им в Кресненското дефиле
Разделителните колчета на пътя: Без жертви след поставянето им в Кресненското дефиле
21:26, 15.09.2024
Чете се за: 04:17 мин.
Андреа Бочели благодари за любовта на своите български фенове
Андреа Бочели благодари за любовта на своите български фенове
21:15, 15.09.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Шествие "Да пазим децата на пътя" се състоя в София
Шествие "Да пазим децата на пътя" се състоя в София
20:15, 15.09.2024
Чете се за: 02:17 мин.
Трагедията в "Граф Игнатиево": Черната кутия ще бъде разчетена в Чехия
Трагедията в "Граф Игнатиево": Черната кутия ще бъде разчетена в Чехия
20:13, 15.09.2024
Чете се за: 04:35 мин.
Над 1000 души на един адрес в Стамболийски: Проблеми с адресната регистрация или предизборна миграция?
Над 1000 души на един адрес в Стамболийски: Проблеми с адресната регистрация или предизборна миграция?
19:58, 15.09.2024
Чете се за: 04:52 мин.
БНТ ви среща с най-младата учителка в България
БНТ ви среща с най-младата учителка в България
19:04, 15.09.2024
Чете се за: 03:17 мин.
Мирен протест срещу дискриминацията се проведе в Пловдив
Мирен протест срещу дискриминацията се проведе в Пловдив
19:00, 15.09.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Горчиво: Репортерът на "По света и у нас" Тереза Кънчева се омъжи
Горчиво: Репортерът на "По света и у нас" Тереза Кънчева се омъжи
18:48, 15.09.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Увеличават се младите българи с инфаркт
Увеличават се младите българи с инфаркт
18:34, 15.09.2024
Чете се за: 03:10 мин.
Румен Гайтански: Нямам намерение да участвам в никакви политически партии
Румен Гайтански: Нямам намерение да участвам в никакви политически партии
17:29, 15.09.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Топ 24
Най-четени
Обявяват кой ще смени Плевнелиев и Попова
Обявяват кой ще смени Плевнелиев и Попова
Фестивалът във Венеция
Фестивалът във Венеция