НОВИНИ

Иван Костов за отказа на ЦИК и предизборните борби

Най-лошото е, че ЦИК отказа да регистрира кандидатите за кметове на Плевен и Монтана, коментира в студиото на "Денят започва" лидерът на ДСБ Иван Костов. Да лишиш действащи кметове от правото да се явят на избори е директен опит да има служебна победа на изборите, заяви лидерът на Демократи за силна България.

иван костов отказа цик предизборните борби
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
09:03, 07.09.2011
Чете се за: 12:00 мин.
У нас

Най-лошото е, че ЦИК отказа да регистрира кандидатите за кметове на Плевен и Монтана, коментира в студиото на "Денят започва" лидерът на ДСБ Иван Костов. Да лишиш действащи кметове от правото да се явят на избори е директен опит да има служебна победа на изборите, заяви лидерът на Демократи за силна България.

Заради този казус Костов ще се срещне с посланика на Полша, страната председател на ЕС, и ще превърне спора с ЦИК в Европейски въпрос.

Лидерът на ДСБ Иван Костов коментира и създаването на Съюза на десните сили, бъдещето на Синята коалиция и предстоящите президентски и местни избори.

Целия разговор вижте във видеофайла.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА


Водещ: При мен вече е господин Иван Костов, лидерът на „Демократки за силна България”, с когото ще разговарям в следващите 20 минути. Здравейте, г-н Костов...

Иван Костов: Добро утро.

Водещ: ... и Ви благодаря, че сте тук. Знаете ли, ще започна може би малко учудващо и за вас не с ЦИК, ще стигнем и до тази тема, но с това, че вчера беше 6 септември – денят на Българското Съединение. Днес ще отбелязваме 100 години от рождението на един човек, изиграл много съществена роля с историята на България, нали така? Говоря за Тодор Живков.

Иван Костов: Комунистическа носталгия, това е темата на българските медии.

Водещ: Комунистическата носталгия.

Иван Костов: Само това ще кажа.

Водещ: Добре, да минем тогава наистина към ЦИК и към този спор, който се оформя между вас и ЦИК. Чухте може би, не знам дали чухте включването на госпожа Ралица Негенцова в напето предаване, нейните аргументи, който са сякаш изцяло правни, както тя казва. Какви са вашите забележки по това решение да не бъде заличена вашата регистрация и да не би бъде върнат депозита?

Иван Костов: Оставете депозита, по-лошото е, че общинските избирателни комисии и ЦИК отказаха да регистрират досегашните кметове на Монтана и на Плевен.

Водещ: Заедно с...

Иван Костов: Господин Найден Зеленогорски е човек, който е признат като един от най-добрите кметове в страната, да на говорим за Златко също. Това, което искам да кажа по този повод е, че на мен ситуацията започна да ми прилича на онези избори в Санкт Петербург, дето протежето на Путин ги спечели, поради неявяване на противниците. Ролята на общинските избирателни комисии и на Централната избирателна комисия е да помогнат на кандидатите да се регистрират, а не да ги спират да участват в изборите. Ролята на тези избирателни комисии не е да бъдат един вид препятствие изискващо състезание между кандидатите. Състезанието е на изборите, а не пред избирателни комисии, пред Централната избирателна комисия. Затова това, което те правят е нечувано. Да лишиш действащи кметове от правото да се явят на избори с политическите партии, които стоят зад тях, си е директен опит да се спечелят служебно изборите и това няма нищо общо с демокрацията.

Водещ: Знаете какво ще ви отвърнат, все пак законът си е закон, Изборният кодекс си е Изборен кодекс и ако документите не са били изрядно подготвени, няма как да реагира по друг начин комисията.

Иван Костов: Аз ви призовавам сега да реагирате като гражданин, а не по този начин, по който вадите аргументите на другата страна. Ролята на избирателните комисии е да помогнат да се регистрират, а не да спират регистрациите, особено на кандидати за кметове на парламентарно представени партии, такива, които са в управлението на страната, те не могат да бъдат лишени от правото да участват в състезанието. Това ще стане голям европейски въпрос и аз обещавам, че ще стане. Аз утре ще имам, даже може би още днеска ще има среща с полския посланик, който е всъщност, Полша председателства Европейския съюз, и ще изложа нашите аргументи там, ще потърся защита. Това е, ако потърся защита, тя е за демокрацията в страната, тя не е пред някакви правни документи. Има една злокобна двойка, която отговаря за тези безобразия, които стават, това е Цветан Цветанов и госпожа Искра Фидосова. В техните ръце са нещата. на мен един човек от ГЕРБ ми изпрати sms, в който ми каза, че са прогнозируеми по отношение на „Демократки за силна България” и също, че ние ще го осъзнаем. И аз му отговорих, че наистина са прогнозируеми, защото ние всичките знаехме, че няма да регистрират Златко и Найден като кандидати за кметове и че няма да приемат това, което произтича от здравия разум след като сме се оттеглили от регистрация на изборите за президентските избори, просто последиците да бъдат съответни на това. Можеш да участваш, можеш и да не участваш. Има неща, които са толкова близко до здравия разум, че няма смисъл да се написват в закона. Така е и с тези явявания и в този смисъл получих отговор, че не били наясно там всички, не знаели и какво се случвало. Аз казвах – питайте Искра Фидосова, защото действително Цветан Цветанов и сега се вижда колко е порочна тази практика и тя не е записана в закона, нали, че министърът на вътрешните работи е шеф на щаба на една политическа формация. Ето начините, по които елиминират противниците. Но аз мисля, че това ще се обърне срещу ГЕРБ. Това искам да кажа накрая, никой не е печелил с такива машинации. И гражданите на Монтана, и гражданите на Плевен са достатъчно интелигенти и не са чак толкова много и лесно могат да разберат къде са кандидатите, за които искат да гласуват, и ще гласуват. И ще има обратна реакция на това, което се случва, аз много искам да се случи така, за да наистина демокрацията да си пробие път през тези машинации, които се случват. Искам да ви напомня следното: ние искахме Централната избирателна комисия да не е партиен орган, поне да бъде на паритетен принцип, да не могат да се правят тези машинации, които ГЕРБ прави с помощта на „Атака” и всичко, което искат, постигат. Ако ЦИК не партийна или паритетно представена, избрана институция, няма да може да направи никога подобни безобразия, защото това е скандал.

Водещ: Обвиненията Ви в машинации са изключително силни. Смятате ли наистина, че тези избори вървят към някакво дискредитиране още сега? Трябва ли да бъде по някакъв начин увеличен, да бъде създаден механизъм, по който гражданското общество да може да наблюдава тези избори по-засилено, както се предлага от някои институти?

Иван Костов: Разбира се, че трябва. Ние първи се обърнахме към Европейския парламент и поискахме да има европейски наблюдатели, въпреки че те няма да спасят ситуацията в страната. Този, който ще спаси ситуацията в страната, е българският избирател като отиде и като си покаже волята, като покаже, че не може да бъде малтретиран, че онова време на Тодор Живков, за което вие ме питахте, не му влияе, че тези практики, които ги има в Русия за служебно печелене на изборите, няма да се случат в България. Аз призовавам хората да го направят.
Водещ: Добре, благодаря ви за този отговор. Но пък споменахте избирателя. Дали избирателите не се объркват от събитията...

Иван Костов: От кои?

Водещ: ... в Синята коалиция

Иван Костов: То това е, това да. Аз мисля, че три неща ние можем да гарантираме като „Демократки за силна България” - първо, че ще работим за успеха на Синята коалиция в Народното събрание, което е най-важният национален политически орган; че ще подкрепим навсякъде в страната регистрираните общински сини коалиции. Искам да ви кажа, че те са в 130 близо, може би даже над 130 общини. И там ще гласуват повече от 80% от българските граждани, т.е. Синята коалиция е реален политически феномен, реален политически факт и ние ще работим за успеха на тези хора, защото те са толкова много по страната и очакват да ги подкрепим. И накрая ние ще изпълним споразумението, което имахме за предварителните избори, който е спечелил, ще има нашата подкрепа.

Водещ: Отново потвърждавате, че ще подкрепите Румен Христов?

Иван Костов: Разбира се, ние сме политическа формация, която счита, че в основата на почтеността в политиката е да се изпълняват поетите ангажименти.

Водещ: Добре. А чувствате ли се вие лично изигран от СДС? Въобще вие и вашите най-близки колеги от ръководството на ДСБ мислите ли, че ви измамиха, чувствате ли се изиграни?

Иван Костов: Вижте, обстоятелствата действително се стекоха така, че ние се превръщаме в избиратели, тъй като не участваме е регистрацията на изборите. Но само резултатите от изборите ще покажат имал ли е основание този ход, дали този ход на СДС е в състояние да докара допълнителна подкрепа или не е в състояние да докара допълнителна подкрепа за Румен Христов. Всъщност на този въпрос, който вие задавате – кой как ще бъде изигран, ще се разбере едва на 23 октомври.

Водещ: Тъй като Мартин Димитров общо взето съвсем директно, че вие се опитвате сякаш да парцелирате дясното пространство, а той отново го събира парче по парче. Опитва се една цялост да създаде от него.

Иван Костов: Аз ще коментирам това нещо, но ще си запазя правото малко по-късно да го направя, защото има неща, срещу които „Демократки за силна България” са се обявили, заради които се формираха като политическа партия, и аз ще ги напомня.

Водещ: Няма ли да ни /.../

Иван Костов: Но нека да влезем в кампания...

Водещ: ... тук в сега някаква сламка, за която да се ...

Иван Костов: Има причини и те са много дълбоки. Не е въпрос на цупене, на сърдене и на слепване на парчета на разбита...

Водещ: Не е „все ще намери да се начумери”?

Иван Костов: Става въпрос, да, не става въпрос за това. Става въпрос за дълбоки принципни различия.

Водещ: И все пак още малко да поговорим за това разцепление, защото ясно е, че то не е добро нито за Синята коалиция в частност, нито въобще може би за автентичната десница.

Иван Костов: Вижте, дали ще има разцепление ще покаже поведението на СДС след изборите. Ако те поемат курс да градят, наистина да подменят Синята коалиция и да градят някаква друга формация, то ще стане ясно буквално в първите седмици, защото тогава след изборите ще трябва да се решава въпросът как ще се явим на следващите парламентарни избори. Така че няма как да предварваме времето. Аз се надявам, че успехът, който ще имаме в общинските избори на много места в страната ще покаже, че това е живият и работещ политически начин да се защитават интересите на нашите избиратели, Синята коалиция искам да кажа, това е начинът.

Водещ: Вярвате ли на това, което спомена пред националното радио г-н Софиянски, че е склонен да се откаже от кандидатурата си за кмет на столицата и да подкрепи Прошко Прошков?

Иван Костов: Ще видим, нека да изчакаме точно тези събития.

Водещ: Те са много определящи за вас.

Иван Костов: Те са важни за представянето ни.

Водещ: Добре, тук е момент все пак да ви попитам и за това, че може би мнозина се учудиха от внезапно възникналото сближаване между ДСБ и РЗС, или поне от страна на РЗС се декларира, че Прошко Прошков е автентичният истински десен кандидат.

Иван Костов: Няма сближаване. Всеки кандидат може да спечели подкрепа от страни.

Водещ: Питам ви директно игра има ли някаква с РЗС?

Иван Костов: Няма никаква игра и не може да има игра. Нашите възражения срещу създаването на РЗС си остават в сила. „Ред законност и справедливост” трябва да се еманципира напълно от процеса на своето раждане, ако е възможно това изобщо да стане, трябва да се разграничат сериозно от Алексей Петров, за да влязат обратно в политическото пространство вече такива каквито са. Но това им предстои, ако искат да го извървят този път.

Водещ: Добре и ще ви помоля сега и ...

Иван Костов: Но докато не са го изминали, докато не са затворили вратата, влизайки в политическото пространство, и докато не затворят вратата зад себе си, не може да има това, което вие ме питате. Не може да има никакви споразумения. Не може да има такива неща. Това е пак въпрос на принципи.

Водещ: Добре, въпросът е тази врата може ли да бъде затворена, както казахте изцяло.

Иван Костов: Би трябвало да имат сила да я затворят. Все пак личи, че те се разграничават, че правят усилие, че вървят в тази посока. Да видим дали ще се разграничат напълно, нали всъщност имат двама различни кандидати за президент. Да видим кой как ще се регистрира. Знаете ли има много..., на мен тези президентски избори до онзи ден ми приличаха на игра на покер със скрити карти.

Водещ: А сега какво става?

Иван Костов: Трябва да видим какво има на пода, нали трябва да видим какво ще се свали, да видим каква е играта.

Водещ: Ето сега видяхме двойката силни карти на ГЕРБ, кажете за тях. И вие ли ще се присъедините към онези, които ще кажат, че Росен Плевнелиев може да е много добър мениджър, но няма политически опит, или този тип говорене не ви допада, когато става дума за господин Плевнелиев?

Иван Костов: Аз няма да коментирам поради простата причина, че „Демократки за силна България” изтеглихме регистрацията си от изборите. Ние на практика поради обстоятелствата не участваме в тези избори и няма смисъл да си пъхам нова там, където не му е мястото.

Водещ: Добре, разбрахме. Иска ми се да поговорим за отчета, който направи правителството, с няколко думи. Все пак при всичките критики, които сте отправяли, ако трябва да откроите нещо, което наистина на средата на пътя на този мандат за две години правителството успя да постигне, какво е то? Ще ви питам и за онова, което не е успяло.

Иван Костов: Вижте, правителството успя да задържи някои неща, които са създадени преди 13 години в страната, 14 години. това е финансовата стабилност, паричната стабилност, бюджетната стабилност, стабилността на обслужването на външния дълг, ниските лихвени разходи на бюджета, защото преди беше кошмарна ситуация – 1997г. Тези неща благодарение на тази запазена макроикономическа стабилност, която обаче не е нито заслуга на това правителство, нито на предишното на Станишев, нито на Симеон Сакскобургготски, който обаче си я беше приписал, а е заслуга на нашето управление, на ОДС. Тази стабилност беше запазена и тя е основният аргумент в момента на всички. Това, че не е развалено нещо, което работи, е добре. Това бих казал, че все пак е много положително.

Водещ: Добре, но пък не излизали малко, как да Ви кажа, съмнително, когато всичко отива към вашето правителство сякаш всички останали просто не са рушили, просто не са разваляли нещата?

Иван Костов: То това действително е така.

Водещ: Като казвате действително, излиза, че може да ни го покажете сякаш.

Иван Костов: Мога да го покажа, валутният борд беше въведен тогава, курсът на лева беше определен тогава. Стабилността на бюджета беше постигната тогава. Намаляването на външния дълг, драматичното, стана тогава, след това продължи по добра инерция и т.н. Това обаче, което предизвика моята загриженост, в средата на месец август аз публикувах една статия във вестник „Сега”...

Водещ: За пролетаризирането на ...

Иван Костов: Пролетаризирането на хората, това е едно обстоятелство, което трябва да се погледне с най-голяма тревога и загриженост, защото то е доказателство за това, че щом доходите на българските домакинства идват преди всичко от работни заплати и от пенсии, т.е. 84% близо идват от работни заплати и от пенсии, това означава, че останалите доходи, които те не са всичките, защото има и плащания за безработица, има за майчинство и т.н., те не са големи пера. Но доходите, които идват от свободно предприемачество, от допълнително усилие, трудово, от граждански договори, от стопанство помощно, от бизнес, тези доходи са намалели от 33 % на 16 %. Това е страшно лошо за страната. То показва, че средната класа, доколкото средната класа прави тази предприемаческа активност и я е свила много силно, увеличава спестяванията си в банките и практически излиза от икономически активно поведение. И всички остават да зависят от доходите, които получават от работни заплати и от пенсии. Такова беше, такава е структурата на доходите на домакинствата по времето на въпросния човек, за който ме питахте в самото начало. Ето и откъде идва носталгията, всъщност. Повтаря се един начин, един стереотип на живот, в който човек живее само от заплата или само от пенсия и това не е структура на доходите на демократична европейска страна с пазарна икономиката. Това е най-тревожното от това, което се е случило в последните години. Аз с изненада го констатирах, когато започнах да анализирам тези процеси и наистина бях шокиран.

Водещ: Да, но може би е съвкупност от фактори наистина и то сложни за отстраняване, не знам, това, което, факторите които предизвикат тази тенденция.

Иван Костов: Вижте, обстоятелството, че 1997г. имаше много частен бизнес, имаше много предприемаческа активност и това личеше в структурата на доходите на домакинствата, показва, че има инструменти, с които да бъде облекчен, да бъде стимулиран, да бъде насърчена предприемаческа активност. Защото истинският отговор на кризата, аз няма да престана да го казвам, истинският отговор на кризата дават не големите конгломерати. Защото знаете ли как реагират големите фирми на кризата? Те се санират, т.е. освобождават заети, стремят се да покачат производителността си, но изхвърлят на улицата големи маси безработни. Вдигат наистина малко заплатите на останалите, но общото търсене в страната спада. Истинската реакция на кризата идва от малките и средни фирми, защото те могат гъвкаво да реагират на обстоятелствата. Те могат да икономисат част от своите разходи, но могат да удвоят усилията си, защото това става заедно със семейството или с хора, на които те имат доверие. Защото този бизнес е гъвкав, защото той намира празните места и се насочва в тях и ги запълва с активност, с изобретателност, с творчество и т.н. и това е начинът, по който постепенно се излиза от кризата. Лошото е, че точно тази част е блокирана, точно тези истински потенциални възможности са парализирани в нашата страна, както с тревога споделих в средата на месец август.

Водещ: Финансовият министър доста оптимистично се изказа за следващия бюджет. Каза, че най-вероятно ще има вдигане на доходите. Вие какво мислите? За разлика от Менда Стоянова, междудругото, председателката на бюджетната комисия, която беше доста по-скептична и обрана.

Иван Костов: Знаете ли, това може би трябва да се погледна на фона на голямата икономика, на глобалната икономика. Това, с което със сигурност ще реагират основните фактори на кризата, а това са САЩ и ЕС, ще бъде печатането на пари. Почти всички сериозни изследователи, нобелисти и прочие говорят за този начин. Когато започнат да се печатат много долари и много евро, те ще нахлуят и в нашата страна. Българска народна банка и всички банки са длъжни да изкупят тези поевтинели евро и съответно да пуснат срещу тях български левове в обръщението. И нашата страна, която бездруго е с по-висока инфлация, ще бъде засегната още по-силно от процеса на покачване на цените. В този смисъл лесно ще се събира бюджетът, защото ще има, ще се появи по силен инфлационен данък, са нарича това нещо в икономическата теория. Ще се събира инфлационен данък, но периферията и недните хора винаги най-силно страдат от високата инфлация. И не може да не бъдем чувствителни към тези промени, защото ние сме най-бедната стана в Европа. И ако инфлацията в Европейския съюз и в САЩ рефлектира най-силно и най-тежки и то в нашата страна, ние трябва предварително да вземем някакви много сериозни предпазни мерки.

Водещ: Да стесним рамката сега и да стигнем до „Булгартабак”. Какъв е вашият прочит на онова, което стана с компанията?

Иван Костов: Знаете ли, моят принцип и изобщо принципът на „Демократки за силна България” е, че трябва да има инициатива, предприемаческа, и тя трябва да бъде отделена от държавата, защото всяко държавно управление на фирмите по един или друг начин е потенциал за корупция и за корупционни практики. В този смисъл, когато има друг собственик, когато има друг стопанин, аз се надявам, че той ще накара българското правителство да спре контрабандата и пушенето на контрабандни цигари. Искрено се надявам, че ще го направи. Надявам се, че ще позволи на фирмата „Булгартабак” да излезе на отварящите се пазари, където тя примерно би била по-конкурентноспособна, примерно в Турция, в Ирак и т.н. Много ми се ще икономическата активност на „Булгартабак” да се засили. Защото, пак казвам, всеки, който се е допирал до „Булгартабак”, е развивал корупционни практики. Да си спомним, че и министри си отиваха, че имаше скандали с Ангел Александров и какво ли не.

Водещ: И накрая бих искал да ви попитам как мислите, дали шефът на митниците, тъй като вече споменахте тази институция ще се окаже прав, че делото, по което страни са митниците и „Лукойл Нефтохим”, ще потъне, затъне в протакане и ще се проточи поне година?

Иван Костов: Така е и през това време „Лукойл” няма да даде нужната информация ще злоупотребява с господстващото си положение на пазара, което е лоша новина за българските фирми и за българските потребители. И когато говорим защо се души икономическата активност на малкия и среден бизнес, да погледнем цените в бензиностанциите, ето ги, те са свързани нещата. или се противопоставяш на злоупотребата с господстващо положение, за да дадеш глътка въздух на тези хора, които са способни да те изведат от кризата, или капитулираш пред злоупотребата с господстващо положение и оставяш хората от частния бизнес да я ...

Водещ: Но в конкретния случай, съгласете се, топката като че ли е в полето, образно казано, на съда.

Иван Костов: На кой съд?

Водещ: Който взима определени решения.

Иван Костов: Ясно е на кой съд.

Водещ: Не, кажете ми, може би на мен не ми е ясно.

Иван Костов: Господин Колев, който е върховният съдия на Върховния административен съд, беше назначен там от господин Цветанов, а той е най-ревностният защитник на господстващото положение, на злоупотребата с господстващо положение от страна на „Лукойл”.

Водещ: Добре.

Иван Костов: Не чакам добри резултати. Протакане на делото и даже накрая решаване в ущърб на българската държава. Тези хора отдавна не бранят българските интереси. Служат на други. И в тази връзка искам да кажа колко грозна картина беше умилкващия се канцлер Шрьодер около Путин вчера при пускането на „Северен поток”. Не искам да виждам български политици в това унизително положение, въртящи опашка около...

Водещ: Като че ли и настоящият енергиен министър никак не го иска.

Иван Костов: Дано, ще има подкрепата ми.

Водещ: Добре, с това дано може да завършим струва ми се. Благодаря ви, Иван Костов – лидерът на ДСБ гост на „Денят започва”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Проверка на факти: Идентичен с американския закон ли е българският законопроект за чуждите агенти?
Проверка на факти: Идентичен с американския закон ли е българският законопроект за чуждите агенти?
21:35, 16.09.2024
Чете се за: 04:22 мин.
Припомняне - електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня на медицинския преглед
Припомняне - електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня на медицинския преглед
20:33, 16.09.2024
Чете се за: 01:32 мин.
ВАС остави без разглеждане жалби на ДПС срещу решения на ЦИК за регистрация
ВАС остави без разглеждане жалби на ДПС срещу решения на ЦИК за регистрация
20:22, 16.09.2024
Чете се за: 03:25 мин.
"Отвъд видимото" представи творбите на Ани и Явор, които загинаха на пешеходна пътека в столицата
"Отвъд видимото" представи творбите на Ани и Явор, които загинаха на пешеходна пътека в столицата
20:01, 16.09.2024
Чете се за: 01:42 мин.
ПП-ДБ имат идея за премиер в следващ редовен кабинет, обяви Николай Денков
ПП-ДБ имат идея за премиер в следващ редовен кабинет, обяви Николай Денков
19:18, 16.09.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Лек автомобил с 11 мигранти катастрофира след гонка с полицаи (СНИМКИ)
Лек автомобил с 11 мигранти катастрофира след гонка с полицаи (СНИМКИ)
18:14, 16.09.2024 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
Пропаганда в училищата: Няма нарушено доверие към учителите у нас, сочи проучване на "Галъп"
Пропаганда в училищата: Няма нарушено доверие към учителите у нас, сочи проучване на "Галъп"
17:58, 16.09.2024 (обновена)
Чете се за: 04:37 мин.
Главчев: Няма опасност България да бъде застигната от циклона "Борис"
Главчев: Няма опасност България да бъде застигната от циклона "Борис"
17:49, 16.09.2024
Чете се за: 01:47 мин.
Слави Трифонов: Срамно е политици да си правят ПР от трагедията с българските пилоти
Слави Трифонов: Срамно е политици да си правят ПР от трагедията с българските пилоти
17:36, 16.09.2024
Чете се за: 01:45 мин.
17 септември ще е неучебен, но присъствен за столичните училища
17 септември ще е неучебен, но присъствен за столичните училища
17:29, 16.09.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Червената линия на едно липсващо знаме - искри по оста Скопие - България
Червената линия на едно липсващо знаме - искри по оста Скопие - България
17:14, 16.09.2024
Чете се за: 03:37 мин.
Дни след авиоинцидента край "Граф Игнатиево" политическите коментари не стихват (ОБЗОР)
Дни след авиоинцидента край "Граф Игнатиево" политическите коментари не стихват (ОБЗОР)
17:07, 16.09.2024
Чете се за: 05:37 мин.
Топ 24
Най-четени
Диви коне в Родопите
Диви коне в Родопите
Стинг пише мюзикъл
Стинг пише мюзикъл