НОВИНИ

60 години от унгарското въстание срещу комунизма и съветските танкове

Хиляди унгарци са в този момент пред парламента на Унгария, за да чуят словата на премиера Виктор Орбан и полския президент Анджей Дуда да почетат паметта на загиналите герои в унгарското въстание.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Цветелина Катанаска
16:13, 23.10.2016
Чете се за: 00:27 мин.
По света
години унгарското въстание комунизма съветските танкове

На 23 октомври преди 60 години в 15 часа под моста "Ержебет" пред паметника на Шандор Петьофи се събират студенти и техни преподаватели със 16 искания за реформи, издигнати са лозунги, които приканват руснаците да си отидат.

Сърпът и чукът са изрязани от националния флаг. Има безредици и убити. Хората масово разбиват военни складове и превземат полицейски участъци, въоръжавайки се. Войници преминават на страната на въстаниците. На 24 октомври в Будапеща са въведени 290 съветски танкове, 120 бронетранспортьори и 6000 съветски войници. Посрещани са с коктейли "Молотов" и дъжд от куршуми. Въстанието обхваща цялата страна и се радикализира. На 1 ноември Имре Надь слага край на еднопартийната система, страната провъзгласява неутралитет и напуска Варшавския договор

;

И днес темата предизвиква двуполюсни реакции в унгарците. По време на мирното отбелязване на датата не липсват провокации от защитници на Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кюрдските милиции са превзели град Башика край Мосул
Кюрдските милиции са превзели град Башика край Мосул
ЕС и Канада решават в понеделник дали ще се проведе среща за подписване на СЕТА
ЕС и Канада решават в понеделник дали ще се проведе среща за подписване на СЕТА