НОВИНИ

Стефан Софиянски: Дотук с глупостите!

През десетте години, в които имах мандат, нямаше проблем с местата в детските градини. Това заяви в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" Стефан Софиянски - кандидат за кмет на София на дясна формация "Общност на демократичните сили" (ОДС) и кмет на столицата в периода от 1995 до 2005 година.

стефан софиянски дотук глупостите
bnt avatar logo
от БНТ
08:02, 15.09.2011
Чете се за: 08:31 мин.
У нас

През десетте години, в които имах мандат, нямаше проблем с местата в детските градини. Това заяви в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" Стефан Софиянски - кандидат за кмет на София на дясна формация "Общност на демократичните сили" (ОДС) и кмет на столицата в периода от 1995 до 2005 година. Този проблем има написано решение - от една страна в София има изключително свободен сграден фонд, от друга страна безработицата расте и със стимулиране от общината за частни детски градини и ясли ще се реши частично проблемът, добави той.

Общината даде пълната си подкрепа на проекта на Росен Плевнелиев за строеж на бизнес парка през 1999 година, защото той беше значителен и изключително важен, каза още Софиянски и подчерта, че през 2003-2005 година двамата са били в идеални отношения, но Плевнелиев не е съобщил за общински съветници и "Софийски имоти".

"Някой трябва да представлява опозицията в България. Някой трябва да каже: Бойко Борисов, дотук с глупостите! Ние имаме едно слабо управление, трябва да гледаме трезво на нещата и трябва да се борим, за да го променим", категоричен бе кандидатът.

Пълен текст на интервюто:

Водещ:
Тук обаче трябва да прекъснем, защото вече се притеснявам, че в студиото ни в телевизията ни очаква г-н Стефан Софиянски, кандидат за кмет на столицата от името на Общността на демократичните сили. Така че аз не искам да спекулирам с неговото търпение. Здравейте, г-н Софиянски.
Стефан Софиянски:
Аз съм търпелив. Добро утро.
Водещ:
Така е, но си има регламент и вие трябва да имате своите...
Ст. Софиянски:
Да, добро утро, и първото нещо, което в такъв ден трябва да пожелаем, е една хубава учебна година на учениците. Това са нашите деца.
Водещ:
Да, благодаря ви. Между другото, по-късно може би и дано да ни остане време да ни кажете какво мислите за проблема с местата в детските ясли и градини, както и в училищата в София.
Ст. Софиянски:
Ще ви отговоря веднага.
Водещ:
Ами, добре, защо не го направите в момента, веднага, за да почнем по същество?
Ст. Софиянски:
Това мога да кажа, че през десетте години, когато имах аз мандат, нямаше такъв проблем. Сега има такъв проблем. Знам, че някои хвърлят реплики и към мен, но ще кажа веднага, този проблем има решение и това е едно от първите неща, които ще се занимая след изборите, и този проблем е... то просто има написано решение. От една страна, в София има изключително много свободен сграден фонд. От друга страна, безработицата расте. Нещо уникално за София, безработицата да расте. Това е една от причините, поради които искам да се ангажирам. Ето ти комбинацията, свободният сграден фонд, с едно стимулиране от страна на общината за частни детски градини, за частни детски ясли, при спазване на съответните условия, ще реши частично и двата проблема. Първо, ще се запълни свободният сграден фонд. Хора, които имат свободни площи, могат да организират частни детски градини. И второто, те ще имат, ще получат една заетост. Това беше политиката, която ние водехме в средата на 90-те, края на 90-те години и тя даде резултати. Тогава давахме на преференциални наеми общински помещения, за да могат да се създават частни детски градини. Сега имаме свободен фонд, той трябва да бъде запълнен.
Водещ:
Да, като споменахте тези години, ще ви върна сега малко назад. Тук ще си позволя...
Ст. Софиянски:
Те ме върнаха вече, казаха...
Водещ:
... да разчупя сценария. Какво казаха, вие видяхте надписа ли?
Ст. Софиянски:
Не, казаха 1996 г., преди кризата 10 януари 1997 г., точно тогава бях на площада.
Водещ:
Така, само, че аз ще ви върна във връзка с нещо друго...
Ст. Софиянски:
Кажете.
Водещ:
. . . и ще ви помоля наистина да откликнете на това и да ни бъдете полезен. Разбирате, че този казус с Росен Плевнелиев и евентуалните подкупи, които са му предлагани, стана доста обществено значим. Просто вчера се припомня едно негово интервю, дадено през 2007 г. за вестник "Банкеръ", в което той се връща назад в годините 1999 г., 2000 г., 2001 г., по времето на вашата администрация, и говори за началото на реализацията на този проект, на компанията, на която е бил...
Ст. Софиянски:
Да, помня го, да.
Водещ:
Той каза следното: През 1999 г. кметът Софиянски ни посъветва да изкупим и парцелите на първа линия, там, на околовръстното, като, разбира се, ни обеща, че после ще бъдем овъзмездени, когато те бъдат отчуждени, т.е. трябва да ги преотстъпим на общината, за да се строи метрото. Вярно ли е това? Ако искате ще цитирам направо?
Ст. Софиянски:
Ами, и да го цитирате, вярно е. Сега, точно този детайл не го помня, но Росен Плевнелиев беше редовно в общината, защото проектът беше значителен. Проектът беше изключително важен. Тогава нямаше инвестиции такива в България. Сега, с него също говорихме, основно идваха инвеститорите, австрийците, имаха пълното наше съдействие и, разбира се, изкупиха и част от терените, които беше необходимо, за да се реализира паркът. Детайли, дали са първа или на втора линия, аз не мога да си спомня, но мога да кажа категорично, че общината даде пълната си подкрепа на този проект и една от причините той да стане и да бъде една от значителните инвестиции в София, е съдействието на общината. Така, че ние нямаме различия тук с Росен Плевнелиев.
Водещ:
Да, само, че още нещо и тогава вече ще поговорим за съвремието. Въпросът е там, че от 2001 г. нататък, когато се взима решение, от 28 септември е то, на СОС, на Столичния общински съвет, за замяна, да се извърши замяна, 27 декара срещу 15, които...
Ст. Софиянски:
Да.
Водещ:
... да получи компанията, започва това разтакаване, което и дава повод на колегата от вестник "Банкеръ" Мариета Иванова Анделинова да попита през 2007 г. г-н Плевнелиев до къде са стигнали тези премеждия, перипети и той да каже, "Софийски имоти" са еманацията на злото в столицата. Знаете ли нещо за цялата тази...
Ст. Софиянски:
Не. Вече тези подробности за това не мога да ги кажа, но има нещо безспорно, Росен Плевнелиев, ако смята, ако е смятал, че това е разумно и че трябва да се приключи, е могъл след 2005 г., ако ние сме били причина някаква нещо да не стане, след 2005 г., сега сме 2011 г., той е на власт, в смисъл има добри контакти с Борисов. Това значи...
Водещ:
Е, 2008 г. той каза беше решено, и вчера го каза, с изричната подкрепа на Борисов.
Ст. Софиянски:
Ами, значи пак... ние сме свършили първата част от работата, след това е довършена останалата част.
Водещ:
Добре, само това и няма да спекулирам повече. . .
Ст. Софиянски:
Да.
Водещ:
... разпитвайки ви по тази тема. Знаете ли нещо за общински съветници, както е твърдял пред "Банкеръ" тогава 2007 г. Росен Плевнелиев, известни с близките си отношения с всички ръководства на общинска фирма "Софийски имоти", които започват да разтакават по комисии този казус и блокират всъщност...
Ст. Софиянски:
Значи, нека да напомним, че аз 2005 г. вече не...
Водещ:
Говорим за периода до 2005 г.
Ст. Софиянски:
Да.
Водещ:
Разбира се, говоря до 2001 г., решението първото на...
Ст. Софиянски:
Да, защото вие казахте 2007 г., за подкупи говорим...
Водещ:
Е, интервюто.
Ст. Софиянски:
Да.
Водещ:
Да, да. Не, не, във вашия период. Разбира се.
Ст. Софиянски:
... Нека да, нека точно да говорим...
Водещ:
Моля ви се, разбира се.
Ст. Софиянски:
... че когато става въпрос за този подкуп...
Водещ:
Не, не за този подкуп.
Ст. Софиянски:
Той е 2007 г., който Цветанов каза, пък Плевнелиев каза...
Водещ:
Не, не.
Ст. Софиянски:
. . . че не било така.
Водещ:
Не споменавам това нарочно.
Ст. Софиянски:
Не. Имаше един момент, който не бива да минава, така, без да се отбележи. 2003 г., между двата мандата, "Софийски имоти" извърши една сделка, която беше неправомерна, когато ние бяхме всички в кампания и в общината нямаше практически кмет, заедно с общинския съвет направиха една сделка, която ме... наложи като се върнах вече, като спечелих третата кампания и се върнах, да внеса искане да бъде закрита фирмата "Софийски имоти". Това го има в архивите...
Водещ:
Точно така. А вчера си направих труда да си припомним.
Ст. Софиянски:
Да, да, тогава общинският съвет отказа и оттам нататък вече естествено е, след като ние имаме тази конфронтация - аз искам да махна тази фирма, 2003-та, общинският съвет си я задържа и си я запазва, естествено е аз да. . . първо, да нямам влияние, второ, да не мога да следя и нещата.
Водещ:
И сте категоричен, че не знаете по това време за...
Ст. Софиянски:
Да. За такива.
Водещ:
. . . такива общински съветници, които са. . .
Ст. Софиянски:
Но по това време не е имало общински съветници, които да са искали подкуп. Това можеше Плевнелиев, той имаше идеални отношения с мен, беше, дето се казва, през ден в кабинета, когато трябваше да се решава въпрос, ако е имал такова подозрение, е трябвало да дойде само да ми каже и тогава вече щяхме да ги закрием наистина. Ако е имало такова нещо, да е дошъл, но нека не се задълбаваме.
Водещ:
Да.
Ст. Софиянски:
В момента в София проблемите са други.
Водещ:
Добре, ама аз ви благодаря, че категорично препотвърдихте това за периода, в който вие сте...
Ст. Софиянски:
Е, вие сте проверили и решенията, и внесената докладна за закриване.
Водещ:
Добре, вие го казвате в национален ефир всичко това.
Ст. Софиянски:
Да.
Водещ:
Хубаво, добре тогава. Сега да поговорим за тези
прегрупирания предизборни в България. . .
Ст. Софиянски:
Да, които. . .
Водещ:
. . . които се. . .
Ст. Софиянски:
. . . са, така, доста деликатни и остават малко...
Водещ:
Малко ни пообъркват.
Ст. Софиянски:
Пообъркват хората. Така. Веднага ще кажа, вчера имахме цял ден едни много полезни разговори с представителите на Съюза на демократичните сили, много сериозни, много хубави, такива отношения добри и така конструктивно не сме работили отдавна. Говорихме по две теми. Едната беше кандидатпрезидентската двойка. Едната беше за София какво може да се направи. Докато за кандидатпрезидентската двойка стигнахме до пълно съгласие, ще работим заедно, ще направим всичко възможно Румен Христов да бъде избран. Тук веднага ще кажа и нашите силни аргументи. Ние имаме две кандидатпрезидентски двойки, които са министри от две провалени правителства. Имаме двама министри, кандидати на БСП от тройната коалиция, имаме двама министри от сегашното правителство, което по икономически показатели връща България в 90-те години. България в момента е на нивото на 90-те години. Казвам го категорично, ще го кажа след малко с цифри, ако е необходимо. Само една цифра ще кажа. Примерно безработицата, 280 000 души са безработни 2009 г., 2010 г. са безработни 350 000 души, 2011 г., сега, са безработни 380 000 души. Каква е работата на това правителство, което стига до тук? Ще дам и контрапункта - държавният резерв 2009 г. е 7.8 млрд., днес е 4.7 млрд. Три милиарда са загубени от държавния резерв. Резултатите са никакви, безработицата се увеличава, включително и в София.
Водещ:
Да, да се съсредоточим върху София най-вече.
Ст. Софиянски:
Да, и тук, нали, постигнахме пълно съгласие, ние подкрепяме министър от успешно правителство, от две успешни правителства, това на Ренета Инджова и това през 1997 година, което извади страната от криза.
За София. За София колегите от Съюза на демократичните сили настояваха да си оттегля кандидатурата.
Водещ:
Да, знаехте, че ще стигне дотам.
Ст. Софиянски:
По-интересно е. . . да, да. По-интересно беше, че нямаше... нито Прошков беше дошъл, нито от ДСБ, нито Костов - те очевидно имат страх да ме погледнат в очите и да си кажат аргументите.
Водещ:
Защо, защо така. . .
Ст. Софиянски:
Не мога да ви кажа. Но с колегите цял ден сме прекарали, до късно вечерта, с колегите от СДС. Накрая остана всеки да прецени. Ние от ОДС преценихме, че ние трябва да защитим интересите на опозицията в София и се аргументирам защо. Какъв е политическият пейзаж в момента, на кандидатите говоря. Имаме кандидат на "Атака", който на национално ниво е в коалиция с правителството. ГЕРБ и "Атака" в момента крепят мнозинството.
Имаме кандидат на ГЕРБ, казах аргументите си, и ще продължа с чисто икономическите аргументи, ако трябва. София не върви добре, София е в много тежка финансова криза. Аз я оставих без всякакви задължения. И имаме кандидат на "Синята коалиция", която е пък мнозинство в София, в общинския съвет, заедно с ГЕРБ, има заместник-кметове, и фактически хората, които не одобряват тази политика, остават без представител. Аз категорично заставам в опозиция и съм бил две години в опозиция, обръщам се към хората, които не одобряват това, което става в София, и дотолкова, доколкото няма друг представител, София е в криза, страната е в криза, и това е очевидно, аз смятам, че с работата си съм доказал, че мога да изведа и града от криза, че мога да изведа и страната от криза. И това са ми аргументите.
Водещ:
Добре, г-н Софиянски, все пак разбирам, че тук има и елемент на политическо предизборно говорене. Все пак вчера например се откри един много възлов участък от Околовръстното шосе, това е един голям успех.
Ст. Софиянски:
Никой не спори, да. Това е държавен ангажимент,
Околовръстното шосе.
Водещ:
Да, и все пак работата върви добре. Ако вие станете...
Ст. Софиянски:
И все пак, да, и аз ще ви отговоря веднага. Да, има много шум, има много, така, шум, как да кажа, за. . . но веднага ви казвам, категорично. Има нещо уникално, не трябва да бягаме от... обемът на строителството намалява, през лятото, никога не е бил толкова нисък. През лятото обемът на строителството да ти намалее - имаме с около 2 процента юли спрямо юни намален обем на строителството, независимо от инфраструктурните обекти. Това означава, че ти имаш грешна политика. Имаш спрямо миналата година намаление на обема на строителството. Казах, имаш увеличение на безработицата. Това означава, че ти лоши харчиш публичните финанси. Строй Околовръстното шосе, но успоредно с това работи и върху четвъртокласната пътна мрежа, за да можеш да създадеш работа на много места. Тук е грешката - липсата на опит и липсата на стратегия.
Водещ:
Вие ясно завихте, че всъщност представлявате истинската опозиция на това управление.
Ст. Софиянски:
Че аз две години съм в опозиция.
Водещ:
Да, да предположим, да предположим, че вие станете кмет на столицата, няма ли да е проблемно сътрудничеството между вас и правителството на ГЕРБ. Ще намерите ли път едни към други?
Ст. Софиянски:
Аз съм намирал, нека не се забравя, че съм сменил много министри. Аз съм бил кмет при Жан Виденов и намерих пътя, като не го намерих, Жан Виденов си отиде, аз останах. Същото ще стане и сега.
Водещ:
Така ли ще стане...
Ст. Софиянски:
Да. Ако не се намери път, като стана, ще трябва да си отидат.
Водещ:
Добре, и все пак накрая, благодаря ви, влязохме във времето, но ви го дължахме.
Ст. Софиянски:
. . . извинявайте.
Водещ:
Дори и Любен Дилов-син ви е казал - защо не се откажеш, пък да подкрепим Прошко Прошков.
Ст. Софиянски:
Любен Дилов не ми е казал. Вчера бяхме заедно, да.
Водещ:
Е, добре, намекна го. Намекна го.
Ст. Софиянски:
Вчера бяхме заедно цял ден с, отново подчертавам, много добри отношения, много добри преговори. Стигнахме до... всеки от нас до собственото си решение, това не минира по никакъв начин, само ще кажа, че последните избори, на които се явих, аз ги спечелих - СДС беше трети тогава, независимо от това след това работихме много добре заедно. Някой трябва да представлява опозицията в България. Някой трябва да каже: Бойко Борисов,дотук, дотук с глупостите. Ние имаме едно слабо управление,трябва да гледаме трезво на нещата и трябва да се борим, за да го променим.
Водещ:
Благодаря ви, г-н Стефан Софиянски, номиниран за кандидат за столичен кмет от страна на Общността на демократичните сили.
Ст. Софиянски:
Благодаря ви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Заплаха за протести: Земеделци са недоволни, не им изплаща "Украинска помощ"
Заплаха за протести: Земеделци са недоволни, не им изплаща "Украинска помощ"
22:15, 24.07.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Задържаха тракториста, предизвикал пожар в Стрелча
Задържаха тракториста, предизвикал пожар в Стрелча
22:00, 24.07.2024
Чете се за: 00:30 мин.
Български атлети спечелиха 16 медала на Олимпиада за трансплантирани
Български атлети спечелиха 16 медала на Олимпиада за трансплантирани
21:16, 24.07.2024
Чете се за: 03:05 мин.
Техническият проблем на летище София е овладян
Техническият проблем на летище София е овладян
20:31, 24.07.2024 (обновена)
Чете се за: 00:30 мин.
Кой е "Горският трол", спрял събарянето на незаконния хотел на Румен Гайтански?
Кой е "Горският трол", спрял събарянето на незаконния хотел на Румен Гайтански?
20:27, 24.07.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Комисията за "Исторически парк": Образувани са 28 проверки за дейността на Ивелин Михайлов
Комисията за "Исторически парк": Образувани са 28 проверки за дейността на Ивелин Михайлов
19:44, 24.07.2024
Чете се за: 03:30 мин.
Внесен ли е или не докладът за "Митниците" в ДАНС, МВР и прокуратурата?
Внесен ли е или не докладът за "Митниците" в ДАНС, МВР и прокуратурата?
19:25, 24.07.2024
Чете се за: 06:32 мин.
Богдан Богданов: Отказах на Петър Танев пост в Министерството на икономиката, защото имах оперативна информация
Богдан Богданов: Отказах на Петър Танев пост в Министерството на икономиката, защото имах оперативна информация
19:11, 24.07.2024
Чете се за: 03:22 мин.
След огнения ад: Няма хора от Отец Паисиево, нуждаещи се спешно от подслон
След огнения ад: Няма хора от Отец Паисиево, нуждаещи се спешно от подслон
19:05, 24.07.2024
Чете се за: 03:57 мин.
Древният саркофаг, открит на плажа край Варна, е бил подготвян за мебел
Древният саркофаг, открит на плажа край Варна, е бил подготвян за мебел
18:46, 24.07.2024
Чете се за: 02:47 мин.
4 плажа в Добричко остават без спасители
4 плажа в Добричко остават без спасители
18:40, 24.07.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Преди дерайлирането на влака София - Варна: Избегнат е сблъсък между две композиции на същата линия
Преди дерайлирането на влака София - Варна: Избегнат е сблъсък между две композиции на същата линия
18:27, 24.07.2024
Чете се за: 05:47 мин.
Топ 24
Най-четени
Непубликувани интервюта на Джаки Кенеди
Непубликувани интервюта на Джаки Кенеди
30 млн. долара за наследниците на Майкъл Джексън
30 млн. долара за наследниците на Майкъл Джексън