НОВИНИ

Калфин и Данаилов: Ние ще водим позитивна кампания

"Ние ще водим позитивна кампания". Това заявиха кандидатите на БСП за президент и вицепрезидент Ивайло Калфин и Стефан Данаилов в сутрешния блок на БНТ "Денят започва". 

калфин данаилов водим позитивна кампания
bnt avatar logo
от БНТ
19:38, 19.09.2011
Чете се за: 11:03 мин.
У нас

"Ние ще водим позитивна кампания". Това заявиха кандидатите на БСП за президент и вицепрезидент Ивайло Калфин и Стефан Данаилов в сутрешния блок на БНТ "Денят започва".

Участието на Данаилов в кандидатпрезидентската надпревара ентусиазира много хора и от социалистическата партия, и доста по-широко, коментира Ивайло Калфин. Отзивът е изключително положителен и мобилизиращ, допълни той. Калфин посочи, че двамата с Данаилов се движат в успоредни писти и чувства силната му подкрепа в надпреварата.

Данаилов от своя страна бе категоричен, че Ивайло Калфин има качествата да поеме битката за президентството. Ние ще водим позитивна кампания, винаги съм знаел, че когато водиш негативна кампания, не печелиш, заяви Стефан Данаилов. Той посочи, че Калфин е добър и сърдечен човек и трудно биха могли да водят крайно негативна кампания.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА

Водещ: Здравейте. В студиото на "Денят започва" вече са господата Ивайло Калфин, кандидат за президент, излъчен от Българската социалистическа партия, и кандидатът за вицепрезидент г-н Стефан Данаилов, кандидат за вицепрезидент, разбира се, излъчен от същата политическа сила. Здравейте, господа.

Ивайло Калфин: Здравейте.

Стефан Данаилов: Добро утро.

Водещ: Добре дошли. Тук, г-н Калфин, може би няма да възрази, че аз ще започна с г-н Данаилов, тъй като все пак той от по-скоро е на, така, вече в играта, от по-скоро се движи в тези релси. Няма как да не ви попитам и за зрителите на "Денят започва" кога окончателно, така, взехте за себе си решението, че да, ще се пробвам, ще го направя, ще тръгна заедно с Ивайло?

Ст. Данаилов: Възбуди се идеята на 4-ти септември, окончателно се реши на 8-ми септември и на 9-ти взех окончателното решение, 9-ти септември.

Водещ: На 9-ти септември?

Ст. Данаилов: На 9-ти септември. . .

Водещ: Звучи много символично. Вие затова сигурно го. . .

Ст. Данаилов: Не, така съвпаднаха датите. Аз го споделих в някои медии, че моята идея беше по-крайна. Писмото, което писах. . .

Водещ: Отвореното писмо.

Ст. Данаилов: Отвореното писмо, сам да прочета, на 10-и в Пловдивско, на
Копривка се събират членовете на БСП по повод 9-ти септември и исках, там исках да изненадам абсолютно всички, но някои здравословни проблеми в двигателната ми система ме принудиха да предам писмото на Сергей Станишев и той да го прочете на пленума.

Водещ: Г-н Данаилов, ще ви помоля за един искрен отговор. Усещате ли откак кандидатурата ви вече е факт, така, някои хора в БСП да не ви поздравяват, да не ви гледат толкова добре колкото преди? Има ли някои обидени...

Ст. Данаилов: Честно. . .

Водещ:. . . които може би очаквали да бъдат те кандидати за вицепрезидент?

Ст. Данаилов: О, не, не. Напротив, на самия пленум аз не бях, но знае се какъв беше отзвукът от страна на националния съвет. Аз се видях с мои колеги, с някои от тях в парламента, след няколко дена, напротив, те бяха направо доволни, благодарни за това, което съм направил. Практически от два дена по-често бивам в централата на "Позитано" и не съм срещнал мрачни погледи. Напротив, всички искат да ми помогнат в това, което тепърва предстои, а това, че в нашите среди може да има и неудовлетворени, това вече е друг въпрос, но ако бях се кандидатирал за президент, тогава щеше да бъде още по-интересно, защото знаете, че в нашата партия кандидатите бяха около. . . колко, тридесет ли бяха?

Ив. Калфин: Четиридесет.

Ст. Данаилов: Към 40.

Водещ: 40 май накрая бяха, 40 и нещо. . .

Ст. Данаилов: Е, тогава представям си какво щеше да се случи, в смисъл да
изказват своето неудовлетворение. Въпросът е, че голямата част от членовете на партията и симпатизанти са доволни и радостни от това, което се случи.

Водещ: Г-н Калфин, предполагам, че и вие сте радостен, но все пак веднага. . . Всъщност да, кажете радостен ли сте от сътрудничество със Стефан?

Ив. Калфин: О, разбира се. За мене. . . Аз и казах, само можех да си мечтая за съгласието на Стефан да се включи в тази кампания. И, между другото, понеже пътувам непрекъснато в страната, участието му, така, дава много силен ентусиазъм на много хора, които са и от социалистическата партия, и доста по-широко. Хора, които го уважават, които го познават не само като артист, като политик, като човек, който се е доказал, като човек и мисля, че, така, отзивът е изключително положителен и мобилизиращ.

Водещ: Мисля, че вие специално, а и г-н Данаилов вече познава донякъде стила ми на интервюиращ, колкото и да нямам голям опит. Аз не обичам злободневните неща и пикантериите, но все пак, веднага, не мога да подмина този въпрос, хората вероятно го чакат. Да не би да се чувствате обаче засенчен от г-н Данаилов заради неговата голяма слава и любовта, почитта на хората към него години наред, като един от най-обичаните български актьори?

Ив. Калфин: Е, ние просто се движим в успоредни писти. Няма как да ги пресичаме, така че аз по никакъв начин не се чувствам засенчен. Даже чувствам много силна подкрепа от Стефан в това, в което участвам.

Ст. Данаилов: А, това, което, може би, извинявай, че те прекъсвам, но зрителите не знаят, но Ивайло знае, че когато беше обсъждана неговата кандидатура, в смисъл беше, така да се каже, изписано на таблото и неговото име като негова кандидатура, издигната от доста партийни структури, между другото, нека да си призная, аз бях от хората, които го доубеждавах, че е време и той има качествата наистина да поеме тази битка за президентството. И в този смисъл тогава аз бях далече от идеята да се включа заедно с него по-нататък, но не крия, че от това, което следях в изследванията, които излизаха, големите разстояния, които описаха, отварям една скоба, аз съм склонен да вярвам на социологически изследвания и. . .

Водещ: На всичките агенции.

Ст. Данаилов: Е търся средното, разбира се, но искам да кажа, че даже се учудвах от, така, известната разлика между втория и третия, както той беше, защото знаех каква кампания прави. Той цяло лято беше сред хората, но ето, че сега напоследък май че идват, излизат нови изследвания, които. . .

Водещ: Вчера, мисля, излезе на "Медиана" изследване. . .

Ст. Данаилов: Да, аз снощи чух.

Водещ: Около 7-8 процента е разликата между Плевнелиев и. . .

Ст. Данаилов: Да. В тоя смисъл. . .

Ив. Калфин: И ще намалява разликата.

Ст. Данаилов: Това, което сигурно искат да знаят уважаемите зрители, тъй като кампанията върви, но активно ще започне след 23-ти, ние имаме, така, различни лъчове, но, разбира се, стратегически погледнато, ще имаме и общи изяви, защото най-малко хората ще искат да ни видят как сме така на ръст и съвпадаме ли си добре.

Водещ: Вие на ръст май си подхождате.

Ст. Данаилов: Подхождаме си, той е строен, отслабнал. Разбира се, вижте,
трябва да има и малко шега. Това, което ще си позволя да кажа и вече Ивайло може да го потвърди, че ние ще водим позитивна кампания. Винаги съм знаел, че когато водиш негативна кампания, не печелиш. Позитивна кампания, защото мога да кажа за него, че, първо, той е един добър и сърдечен човек, какъвто смятам, че съм и аз. Така че трудно бихме могли да водим крайно негативна
кампания.

Водещ: Всички се надяваме, че ще е така, за да не се разваля вкусът ни. Кажете, г-н Калфин, ще ви попитаме. . .

Ив. Калфин: Не, тук не става въпрос и за вкус, става въпрос и за желанието на останалите участници да участват. . .

Водещ: Именно, аз имах предвид всички вас вече, които са съревновават, не само вас.

Ив. Калфин: Ние продължаваме да чакаме все пак опонентите ни, основните,
да се появят, да се заявят, да се еманципират, да си кажат мнението. Така че се надявам да говорим по съдържание на. . .

Водещ: Ето, точно това щеше да бъде въпросът ми. Получихте ли някакъв отговор от г-н Плевнелиев на предизвикателството, което му отправихте, за един отворен дебат, широк, относно правомощията, по-скоро функциите на президента и това как той трябва да ги изпълнява?

Ив. Калфин: Не съм получил и като гледам все повече време минава, а г-н
Плевнелиев няма публични изяви, онзи ден в едно радио казаха, че му били забранени от премиера. Много лошо, ако действително е така. Мисля, че действително трябва да е самостоятелен г-н Плевнелиев, след като претендира, че би бил самостоятелен президент, и съм готов, ето още един път казвам, да се видя с него, не само един път, публично, а оттук до изборите да наситим времето с дебати. Има много теми, които можем да обсъждаме, има много теми, които може да свърши президентската институция, така че очаквам действително... разбирам, че вчера се е виждал с роднини в Гоце Делчев, прекрасно, но е хубаво да излезем заедно пред българските граждани.

Водещ: Хубаво, но все пак искам да ви попитам и това, казахте на г-н Плевнелиев му било забранено от премиера да говори. Какви са им отношенията, какви са били разговорите, аз не знам, честна дума, но това, което се завъртя около г-н Плевнелиев и за което социалистическата партия изигра доста съществена роля, не е ли малко един раздут балон, който... малко се прекали с това, не мислите ли?

Ив. Калфин: Е, ако имате предвид корупционния скандал. . .

Водещ: Това имам предвид.

Ив. Калфин: Ами видяхте откъде излезе. Той излезе от устата на Цветанов, който е председател на щаба на г-н Плевнелиев.

Водещ: Така де, ама като се подхвана вече след това...

Ив. Калфин: Ами ти един път като кажеш нещо, няма как да се покрие. Ние
много неща прикривахме, включително обаждания на премиера по началника на митниците, за да управлява къде да ходят проверки, нали, това го забравяме уж. Няма как да забравим това или да не обърне внимание обществото от това, че на кандидата за президент са предлагали огромен подкуп. Сега, той дали е взел или не е взел, не коментирам, изглежда не е, но. . .

Водещ: Те са му предлагали да даде.

Ив. Калфин: ... това, че казва, да, това, че казва ами така е в България и това е положението, мен ме притеснява много силно. Ако ще е президент, така ли ще казва: ами това е положението в България и нищо не мога да направя, ето, аз съм чист и отказвам. Това е недопустимо. Все пак сме в кампания, президентска, и се гледа под лупа всеки един от кандидатите. И аз отново ще кажа, този скандал беше лансиран от г-н Цветанов. Не може да очаквате, че медиите и обществото така някак си гузно ще замълчат около него.

Водещ: Г-н Данаилов, изцяло ли споделяте това мнение?

Ст. Данаилов: Аз имам по-различно мнение. Мисълта ми е, че... понеже казахте, че социалистическата партия е разтворила ветрилото и шума. . .

Водещ: Хубав израз.

Ст. Данаилов: Ами трябва да ви кажа, че това е нормално. Хайде да се върнем две години назад, 2009 година. Аз не съм анализатор на 2000 - 2009-та, но между 2001 и 2005, че и след това 2005 - 2009, имаше във всички случаи едно успокоение в хората и в нацията. Противостоянията, крайните, започнаха с идването на властта на Бойко Борисов. Тогава това противостояние се развиваше и не случайно, аз от тази гледна точка смятам, че това е предизвикало, тъй като не съм в течение точно на нещата, такава реакция към, в случая потърпевшия Плевнелиев. Защото, когато те атакуват непрекъснато, вие сте черните, а ние сме ангелите, изведнъж се оказа, че нещо с ангелите не е в ред и това е така. Разбира се, не ми е приятно, на мен лично като човек, в началото на една кампания да тръгва такова. . . по този начин. Защото. . . аз съм актьор и мога да си представя в този момент какво изпитва потърпевшият от тази работа. Но то имаше още един въпрос, който беше зададен в парламента от г-н Божинов, за друга някаква история, която се чака отговор, за гражданин ли там, който е влязъл в кабинета, за да предлага подкупи на. . .

Водещ: Да, действително беше зададен друг въпрос.

Ст. Данаилов: Да, това е друга тема, която не се коментира, но, вижте, аз
все пак си представям, че нещата по по-друг начин трябва да вървят. Аз съм убеден, че нашето общество няма много позитивно отношение към политиците и като продължаваме по този начин да се ругаем, и не искам да кажа грозната дума оплюваме, как ще убеждаваме тези хора утре, повярвайте ни и гласувайте за нас. На фона на всичкото, което в тия дни върви, с купуването на гласове, схеми, т.н.. Защото, хайде сега, става въпрос за съветници и кметове, вие представяте ли си, че утре може да тръгне, че президенти, кандидатдвойки купуват гласове. Знам ли какво е? И общо взето... аз съм изглежда малко особен, но аз си представям, че една кампания трябва да върви като шампанското, празник, а не като угар, черна.

Водещ: Ще ви кажат, че сте наивник.

Ст. Данаилов: Нека да съм наивен, но мисля, че така хората по-добре ще ме
разберат.

Водещ: Г-н Калфин, искате ли да кажете нещо.

Ив. Калфин: Аз си мисля, че е изключително прав професор Данаилов. В
кампанията трябва да излезе позитивното, трябва да излязат идеите, трябва да излязат вижданията как България може да върви напред. Трябва да излезе честно отношение към хората. Това се очаква в кампанията, не такива пиар действия, прикрити някакви ходове и т.н. Така че действително, надявам се да има един силен дебат. Понеже зад очевидно... и вчера виждаме, премиерът в Добрич е казал, че ще прави каквото реши, ядосал се на протеста за шистовия газ, ние с вас сме говорили тук, и казал ако се ядоса пък, ще вземе да го подпише. Това е начин на отношение към държавата. Та, мисълта ми е, ако не г-н Плевнелиев, г-н Борисов да излезе на дебати тогава. То очевидно, че той стои зад кандидатурата и зад цялата кампания на ГЕРБ, но трябва да имаме дебат. Трябва да имаме нещо, което да дадем на хората като виждания, като перспективи. Защото България хич не е в добро състояние и се нуждае спешно от най-малкото разговор, дебат накъде вървим и по какъв начин вървим.

Водещ: След малко аз се надявам, че ще мога да попитам конкретно за финансовите измерения на състоянието на страната г-н министъра на финансите, но искам да ви попитам прав ли е Андрей Райчев, уважаван коментатор, който казва: ако г-н Калфин е по-близко до центъра, г-н Данаилов е по-ляв и това е една хубава коалиция между двамата, т.е. една хубава симбиоза. Чухте, предполагам, четохте. .

Ст. Данаилов: Аз вчера чух част от анализи, да ме извини Андрей, но по това време вървеше един много интересен мач.

Водещ: Добре.

Ст. Данаилов: Не че. . . аз мисля, че е обратното. Защото още когато тръгна приказката и желанието на много хора да се кандидатирам за президент, това не бяха разни граждани, свързани с БСП или симпатизанти, напротив, защото това се е случваше и по улиците и т.н. И в този смисъл моята кампания и нашата кампания, тя ще бъде отворена за всички. Аз чух анализа му, при едни обстоятелства какво би било и при други какво би било, но ако моето име активира, защото знаете, че съм един от обичаните хората в средите на БСП, нашите съмишленици и членове на партията и техните семейства, чудесно, но аз мисля, че ще има и други граждани на България, от всички етноси, към които ще се обръщаме Ивайло и аз, за да гласуват за нас. Защото. . . и повече няма да говоря. Вижте, чудесно е това дайте да строим
България. . .

Водещ: Да градим. . .

Ст. Данаилов:. . . прозвучаха от кандидата на ГЕРБ, ще строи България. Докато има такава конфронтация в нацията, трудно можем да почнем да я строим България. Затова мисля, че най-важната и отговорна функция на едно президентство е да успокои нацията, за да получи самочувствието, че ще строи България. В този смисъл никой не може да промени моето мнение, мисля, че така трябва да се случи. Иначе, ще си правим марки, в смисъл. . .

Водещ: Да, да.

Ст. Данаилов: . . . футболен термин. . .

Водещ: Ще се спъваме, ще ритаме по кокалчетата.

Ст. Данаилов:. . . по всяко време на денонощието и това няма да помогне нито на нас, българите, и на нашето самочувствие, нито на самата България.

Водещ: Г-н Калфин, може би да тръгнем от Андрей Райчев отново. Вие по-към центъра ли сте наистина или обратното, както каза г-н Данаилов?

Ив. Калфин: Аз съм кандидат на левицата, издигнат от социалистическата партия и подкрепен от изключително много партии, обществени организации и движения, които или са в лявото пространство, или не са обвързани партийно. Но аз не мисля, че е най-важното в случая да търсим кой е малко по-вцентъра или малко по-наляво. В България са достатъчно размити тези. . .

Водещ: Това е вярно наистина.

Ив. Калфин: Аз и Стефан сме кандидати на българската левица. Ние сме
кандидатите на българската левица. Но имаме претенциите, че сме хора, които можем да изпълним със съдържание институцията президент на републиката България и аз мога да бъда президент на всички българи, и имам такова намерение. Така, че тук не става въпрос за някакви партийни пристрастия. Става въпрос, според мен освен това, което г-н професорът каза е много правилно, че имаме нужда от успокоение, имаме нужда от истината. Имаме нужда хората да знаят къде сме, накъде можем да отидем и да се потърси някаква обществена мобилизация за целите. Това значи политиците да са честни. Ние сме държавата, която най-често излиза от кризата напоследък. Всеки месец излизаме от кризата. Сега сигурно г-н Дянков ще ви каже, пак излязохме от кризата. Трябва да погледнем какви са проблемите на хората и да потърсим отговора как те могат да бъдат решавани. В момента бедността и състоянието на здравеопазването са в много тежко състояние. Там, ако не се вземат много бързи мерки, и то, пак казвам, не от някакви чиновници, а с подкрепа на хората, тогава можем да направим много. България може много.

Водещ: След малко ще питам г-н Дянков. Той вече, така, заяви, че ще има оттегляне на средства от, например МВР, към сферата на здравеопазването. Ще видим след малко, какво ще ни каже. . .

Ив. Калфин: Мисля, че са приказки, които ги чуваме от две години. Г-н Дянков се е подписал и премиерът под това, че 4 години няма да пипат доходите и пенсиите. И сега сладки приказки, какво ще стане след 2 години замразение на доходите и драстично обедняване на хората, всичко, свързано с празно говорене, е вредно. Трябва да се каже, какво е положението, какво е състоянието и какво може да се направи.

Водещ: Остана ни около минута. Все пак ми се иска да ви попитам и това. Вие самият подозирате ли, че зад решението на ЦИК, което, разбира се, е аргументирано с чисто законови основания, все пак стои някаква мръсна игра, насочена срещу вас? Говоря за решението ГРАО да провери кой колко време е прекарал в България през последните 5 години. Всички знаем, в качеството на евродепутат вие сте прекарали доста време в чужбина. Говори се, това са слуховете, знаете, че вие сте едната от мишените, другата е Меглена Кунева.

Ив. Калфин: Аз съм разделил времето си между България и чужбина. Има достатъчно решения на Конституционния съд, много ясна е и конституцията, така че аз нямам притеснения за себе си. Нямам нищо против да правят където искат проверки. Не знам дали ГРАО следи българските граждани къде са. . .

Водещ: Е не следи да...

Ив. Калфин: . . . в момента. Могат да попита и синода, ако решат. Аз си мисля, че включително с тези инсинуации по отношение на г-жа Кунева, които се чуваха, никой не печели. Кампанията печели от това кандидатите, основните кандидати да се изправят пред хората и да кажат как виждат развитието, бъдещето, положителното бъдеще на страната. А иначе нека всеки да проверява каквото иска.

Водещ: Благодаря ви. За финал ще помоля проф. Данаилов да каже следното, да отговори на този въпрос. Написа се, прочетох, че ви е на сърцето доста и темата за българите в чужбина. Като вицепрезидент ще се занимавате ли с това?

Ст. Данаилов: Да, това мисля, че трябва да бъде едно от правомощията,
които трябва да има. Но тук става въпрос, че... понеже се върнахме на г-н Дянков, аз чух от него и друго, че по-големи средства тази година ще бъдат в бюджета заделени за култура и образование. . .

Водещ: Така, така, да. . .

Ст. Данаилов: . . . и да внимава, защото като стана вицепрезидент откъсо
ще наблюдавам този момент. Разбира се, че това, което е в правомощията. . .

Водещ: Ще ви помоля накратко, за да не изяждаме времето именно на
Дянков, който споменахме вече 4 пъти.

Ст. Данаилов: Правомощията, които ще има вицепрезидентът, са ясни. Но той
може да бъде гарант за много креативни идеи, които трябва да развиват българското родолюбие. Родолюбието в това, че в много сфери ние загубихме дарителството, говоря във връзка с българската самоидентичност. Много неща, които наистина една такава институция, президентство, може да подпомага във всички сфери.

Водещ: Добре. Благодаря ви наистина. Ивайло Калфин и проф. Стефан Данаилов, гости на "Денят започва", кандидатпрезидентската двойка на социалистическата партия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Сърф училище за младежи с увреждания за поредна година се проведе във Варна
Сърф училище за младежи с увреждания за поредна година се проведе във Варна
22:40, 18.08.2024
Чете се за: 02:22 мин.
Хора от цялата страна почетоха делото на св. Иван Рилски
Хора от цялата страна почетоха делото на св. Иван Рилски
21:55, 18.08.2024
Чете се за: 01:50 мин.
България - предпоследна по иновации в ЕС. Можем ли да се изкачим в класацията?
България - предпоследна по иновации в ЕС. Можем ли да се изкачим в класацията?
21:36, 18.08.2024
Чете се за: 03:35 мин.
Защо биволи, крави и коне пасат в непосредствена близост до екопътеки в парк "Странджа"?
Защо биволи, крави и коне пасат в непосредствена близост до екопътеки в парк "Странджа"?
21:12, 18.08.2024
Чете се за: 04:05 мин.
Калин Стоянов още не знае дали ще остане в кабинета "Грънчарова"
Калин Стоянов още не знае дали ще остане в кабинета "Грънчарова"
20:49, 18.08.2024
Чете се за: 01:50 мин.
В разгара на лятото: Засилени са полицейските проверки по пътищата към морето
В разгара на лятото: Засилени са полицейските проверки по пътищата към морето
20:30, 18.08.2024
Чете се за: 02:42 мин.
Трус от 3,5 по Рихтер беше усетен в Пловдив
Трус от 3,5 по Рихтер беше усетен в Пловдив
20:22, 18.08.2024 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
Близо 10% от момичетата у нас страдат от хормонални и репродуктивни проблеми заради затлъстяване
Близо 10% от момичетата у нас страдат от хормонални и репродуктивни проблеми заради затлъстяване
20:14, 18.08.2024
Чете се за: 03:40 мин.
Столичната община се споразумя със собственика на неотчуждения имот на бул. "Тодор Каблешков"
Столичната община се споразумя със собственика на неотчуждения имот на бул. "Тодор Каблешков"
19:56, 18.08.2024
Чете се за: 02:17 мин.
Пожар бушува край село Габровница
Пожар бушува край село Габровница
19:38, 18.08.2024 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
ГДБОП е предотвратила трафик на мощи на светци и други църковни реликви
ГДБОП е предотвратила трафик на мощи на светци и други църковни реликви
18:27, 18.08.2024
Чете се за: 00:37 мин.
На 35 градуса: Километрични опашки от автомобили се образуваха на Дунав мост при Русе
На 35 градуса: Километрични опашки от автомобили се образуваха на Дунав мост при Русе
17:50, 18.08.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Топ 24
Най-четени
Интервю с Явор Колев - началник отдел Компютърни престъпления
Интервю с Явор Колев - началник отдел "Компютърни престъпления"
Политически реакции срещу думите на премиера към протестите срещу шистов газ
Политически реакции срещу думите на премиера към протестите срещу шистов газ