В редакцията на "По света и у нас" дойдоха зрители, които донесоха опаковки от прясно и кисело мляко, купено в съседна Гърция. На тях ясно е описана както датата на производство, така и крайната дата за консумация. Знаете, у нас има само една дата - на крайния срок на продукта.
В редакцията на "По света и у нас" дойдоха зрители, които донесоха опаковки от прясно и кисело мляко, купено в съседна Гърция. На тях ясно е описана както датата на производство, така и крайната дата за консумация. Знаете, у нас има само една дата - на крайния срок на продукта.
Защо и на българските млека не се изписват двете дати - питат нашите зрители? Отговор на този въпрос потърси Зоя Велинова, която сега е в студиото.
Водеща:
- Защо е толкова важно да ги има и двете дати?
Зоя Велинова:
- Защото това е начин потребителите да се ориентират точно колко време е отминало от момента на производство на продукта. Сега като погледнем едно българско мляко и на него е изписано "годно до 28 септември", ние не знаем кога е произведено. Вярно, това може да се види от документацията към продукта, но купувачите не стигат до нея. А хората, които дойдоха в редакцията, се опасяват, че не се изписват и двете дати, тъй като нашите млека имат доста дълъг срок на годност и това е заради използването на консерванти и стабилизатори, които не са от най-полезните неща за нашето здраве.
Водеща:
- Какво казаха по този въпрос инспекторите от Агенцията
по храните?
Зоя Велинова:
- Според тях европейските изискания не задължават нито гръцките, нито българските производители да изписват на опаковката и двете дати. По закон за продуктите с малък срок на годност е задължително да се изписва единствено крайният срок. А това, че в Гърция ги има и двете дати е въпрос на желание на самите производители. Дадоха пример, че у нас, макар и рядко също има изписване на двете дати.
Любомир Кулински:
- Веднъж вече, имайки срока на годност на даден продукт, аз не смятам, че е въпрос на манипулация от страна на производителите, като пишат само крайната дата, защото тя носи достатъчно информация.
БНТ:
- В българските млека има ли консерванти?
Любомир Кулински:
- Повечето видове нямат. Все пак някои имат и са с по-дълъг срок на годност, но това не е незаконно. Когато това е коректно упоменато на етикета, че има Е 200 и други - няма проблем.
Водеща:
- Добре, какъв е срокът на годност на българските кисели млека, произведени по стандарт?
Зоя Велинова:
- Срокът е 10-20 дни. Отворим ли веднъж млякото обаче - трябва да го консумираме същия ден. Потърсих мнението и на млекопреработвателите, които също се оправдаха, че европейската директива не ги задължава да изписват и двете дати. Не бяха особено очаровани от идеята и всичко било записано в документите към продукта.
Димитър Зоров - председател на Асоциацията по хранителна и питейна индустрия:
- Аз не мога да чета цялата документация. Аз искам да го има върху опаковката.
Има минимални изисквания, които трябва да се спазват от производителя. Останалото е в рамките на личния избор на всеки един производител. А потребителят преценява на кого да гласува своето доверие.
Водеща:
- И така възможно ли е скоро и у нас на всички млека да се изписват и двете дати?
Зоя Велинова:
- От Агенцията по храните смятат, че е напълно възможно в бъдеще след промяна на нормативната уредба да стане задължително у нас върху млечните продукти да се изписват и двете дати. За това обаче е необходимо време, а дотогава купувачите трябва да пазаруват по лична преценка и сами да решат кой продукт да предпочетат.