В Троянския край започва традиционния празник на сливата и сливовата ракия. В село Орешак гостите ще могат да видят как се вари прочутата ракия. Ще има конкурси за мезета и най-добре приготвена домашна сливова. В Троян ще се проведат празнично дефиле, кулинарни конкурси и базар на майстори-занаятчии.
В Троянския край започва традиционния празник на сливата и сливовата ракия. В село Орешак гостите ще могат да видят как се вари прочутата ракия. Ще има конкурси за мезета и най-добре приготвена домашна сливова. В Троян ще се проведат празнично дефиле, кулинарни конкурси и базар на майстори-занаятчии.
Оказа се, че в Троян има общество на шегаджиите и чешитите, което следи за настроението и подготовката за традиционния празник на сливата и
троянската ракия.
Христо Белевски, председател на Обществото на троянските
шегаджии и чешити: - В обществото на шегаджиите и чешитите винаги е весело, нашият девиз е никога не се вземай насериозно.
Зевзеците тази година ще покажат на площада и своя времепоказател.
Христо Белевски: - Изпозваме сливата за баромерът -в зависимост в какво положение се намира, определя съответно какво е времето или по-точно
какво е настроението в Троян.
Според времепоказателя, ако сливата се клати - значи духа вятър, ако е суха - пече, две ли са - пиян си, лягай си!
Първата дестилация на сливова ракия е станала зад стените на Троянския манастир и тази традиция продължава и до днес. През 1894 г. манастирската ракия печели второ място на изложение в Белгия и от тогава производството й се превръща в запазена марка на Троянския край.
Около 26 000 лева дариха служителите на НСО за каузата на "Българската Коледа"
Димитър Манолов: Влизаме в еврото без редовен бюджет – това не е развитие, а застой
Проф. Тодор Кантарджиев предупреждава: Грипът вече се разпространява епидемично у нас