САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

"Репортери без граници": 65 журналисти в света са убити през 2017 г.

Общо 65 журналисти са били убити на планетата през 2017 г. - 50 професионалисти, 7 "граждански журналисти" (блогъри) и 8 души, "сътрудничещи на медиите". Това показва публикувана днес годишна равносметка на "Репортери без граници". Това прави отиващата си година тази с най-малко смъртни случаи сред професионалните журналисти от 14 години, отбелязва базираната в Париж ресорна неправителствена организация. Това се дължи отчасти на по-добрата защита, осигуряване на репортерите, но и на факта, че опасните страни "се опразват от журналисти" - така стоят нещата, например, в Сирия, Ирак, Йемен и Либия.

от БТА
10:20, 19.12.2017
Чете се за: 00:30 мин.
По света
репортери без граници журналисти света убити 2017

От 65-имата убити през годината журналисти, 39 са били ликвидирани умишлено, а 26 са загинали при изпълнение на служебните си задължения.

Също като миналата година Сирия остава най-смъртоносната за репортери страна с 12 убити журналисти. Следват Мексико с 11 жертви, Афганистан с 9, Ирак с 8 и Филипините с четирима.

Въоръжените конфликти излагат на опасност живота на журналистите, които ги отразяват, а в държави като Мексико "картели и местни политици управляват с терор" и така принуждават репортери "да напускат страната си или професията".

"Сред невоюващите страни Мексико е най-опасната в света за репортери", констатира "Репортери без граници". В страната на наркокартелите кажи-речи системно заплашват и дори убиват журналистите, пишещи за корупцията в политическата класа или за организираната престъпност. Такъв бе, например, случаят с Хавиер Валдес Карденас - авторитетен 50-годишен журналист, сътрудничел на Франс прес и местни медии - убит хладнокръвно на 15 май, припомня агенцията.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Задържаха военнослужещ при разбита престъпна група за търговия с акцизни стоки
Задържаха военнослужещ при разбита престъпна група за търговия с акцизни стоки
Над 160 души пострадаха от сблъсъците в Аржентина
Над 160 души пострадаха от сблъсъците в Аржентина