НОВИНИ

България и Турция подписаха важен протокол към споразумението за реадмисия

България и Турция подписха допълнителен протокол към споразумението за реадмисия с Европейския съюз. Документът урежда процедурите, по които ще бъдат връщани нелегални мигранти не само от двете държави, но и от трети страни. Подписи под него сложиха вътрешните министри Румяна Бъчварова и Ефкан Ала. Действието на протокола за реадмисия започва от 1 юни. От Анкара предават специалните ни пратеници - Тоня Димитрова и Борислава Стефанова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова Оператор: Борислава Стефанова
17:54, 05.05.2016
Чете се за: 01:13 мин.
По света

До този момент между България и Турция съществуваше само двустранно споразумение от 67-ма година, което засяга само български и турски граждани. С допълнителният протокол вече ще можем да връщаме и нелегални мигранти от други страни, които са преминали нелегално българо-турската граница.

Румяна Бъчварова - вицепремиер и министър на вътрешните работи: Най-важното е, че ние двама много силен сигнал към трафикантите и бежанците, които планират да преминат през българо-турската граница.

България е първата страна членка от Европейския съюз, с която Турция подписва допълнителен протокол към споразумението за реадмисия. Приоритет е и подписването на такъв договор с Гърция. Така ще бъдат създадени законни процедури за спиране на нелегалните мигранти от Турция към страните-членки на ЕС.

Турция е твърдо решена да продължи сътрудничеството с България в борбата за овладяване на мигрантската криза.

Ефкан Ала - министър на вътрешните работи на Турция: Този протокол има важно значение за прилагане на механизмите на споразумението за реадмисия. Искам да подчертая ползите и изгодите, от протокола и вярвам че той ще работи безупречно.

И Турция, и България са напълно готови да прилагат действието на протокола от 1 юни.

Румяна Бъчварова - вицепремиер и министър на вътрешните работи: В него са отбелязани и всички процедури за бързо осъществяване на връщането, това е много важен детайл в цялостния процес. Уточнени са такива детайли като интервюирането на собствените граждани, местата, на които се осъществява, освен това ескортиране на връщането, целият процес във всички възможни негови детайли е уреден.

В рамките на посещението на министър Бъчварова в Турция бяха договорени и подписани и правилата за функциониране на тристранния контактен център за трансгранично сътрудничество между България, Турция и Гърция.

Румяна Бъчварова - вицепремиер и министър на вътрешните работи: До месец, месец и половина този център ще заработи. На него държат и турската, и гръцката страна много. Това е нова практика в отношенията на тристранното сътрудничество и аз очаквам много дори резултатите както по линия на нашите полицейски усилия и ограничаване на мигрантския натиск, така и по отношение на борбата с контрабандата.

През първите месеци на годината 1500 души са преминали нелегално границата, това е с 30% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„100 години подводно плаване в България“
„100 години подводно плаване в България“
Давутоглу се оттегля като председател на управляващата партия в Турция
Давутоглу се оттегля като председател на управляващата партия в Турция