НОВИНИ

Давутоглу се оттегля като председател на управляващата партия в Турция

Трусове на върха в Турция. Турският премиер Ахмет Давутоглу ще се оттегли от поста председател на Партията на справедливостта и развитието. Това ще стане на извънреден конгрес на управляващата партия на 22 май. Тази стъпка на практика разчиства пътя и за смяната му като министър-председател.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:37, 05.05.2016 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Разрив между премиер и президент със сигурност има, коментира специалният ни пратеник в Анкара Тоня Димитрова. Още вчера преди срещата между двамата прозвучали реплики от страна на президента към премиера: "Не забравяй как влезе в политиката".


;

След седмици на напрежение зад кулисите в тандема на върха на турската политика и разговор лице в лице Ердоган - Давутоглу продължил час и половина снощи, днес резултатът е оттеглянето на премиера.Това ще стане на спешно свикан извънреден конгрес на Партията на справедливостта и развитието - на 22 май.

Ахмет Давутоглу, министър-председател на Турция: Взех решение да напусна поста председател на Партията на справедливостта и развитието. Не планирам да се кандидатирам на предстоящия партиен конгрес. Конгресът на нашата партия трябва да е в дух на единство и солидарност. Не на раздори. Защото залогът е не само съдбата на партията, а и съдбата на Турция.

След като Ердоган зае президентския пост през август 2014 г., той лично посочи Давутоглу за свой наследник начело на Партията на справедливостта и развитието. Двамата работиха в синхрон оттогава. Твърди се обаче че премиерът трудно е приемал идеята на Ердоган за укрепване властта на президента, а през последните седмици разногласията им станаха видими и в публичния живот.

Показателно за отслабващото влияние на премиера беше решението от миналата седмица да му бъде отнето правото да определя регионалните лидери на партията. Оттеглянето на Давутоглу беше оповестено ден след решението на Брюксел да даде зелена светлина за отпадане на визите за Турция.

Президентът Ердоган коментира, че това е лично решение на премиера и му отправи най-добри пожелания. По-рано президентският съветник Джемил Ертем отхвърли възможността смяната на върха на управляващата партия да доведе до предсрочни избори в Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и Турция подписаха важен протокол към споразумението за реадмисия
България и Турция подписаха важен протокол към споразумението за реадмисия
Борисов призова към по-голяма солидарност с бежанците
Борисов призова към по-голяма солидарност с бежанците