Преди повече от година у нас влезе в сила стандартът за производство на кашкавал. Въпреки това до този момент нито една млекопреработвателна фирма не е проявила интерес да произвежда висококачествен продукт по БДС.
14 са фирмите придобили сертификат за производство на млечни продукти по Български държавен стандарт. От тях, нито една за производство на кашкавал. Защо е така, потърсихме за коментар зам.- председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки.
Симеон Присадашки – зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България: - Процедурата за взимане на лиценз за производство под марката БДС е много тежка и за мен е неработеща. Просто тя отблъсква част от фирмите да защитят този стандарт.
Според производители, ако кашкавалът е произведен по стандарт, това не означава, че ще се купува повече. Към момента дори нямало сериозен интерес към подобен асортимент. Съществува обаче практика да се обявява, че продуктът е приготвен от българско мляко, а в действителност суровината да е от чужбина.
Симеон Присадашки – зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България: - Качественото мляко в България не е достатъчно. Определено в България фермерското мляко, мисля, че към днешна дата е не повече от 60 % от количеството на сурово мляко в България.
Производителите все пак уверяват, че добрият вкус на продукта не се определя от стандартите, а от търсенето. Затова ние, потребителите можем да се доверим единствено на вкуса си и на джоба си.