Само 2 лицензирани предприятия за производство и търговия с месо от дивеч има у нас. Те са край Севлиево и Правец, а практиката показва, че това е твърде недостатъчно и предполага злоупотреби. Най-честото нарушение е предлагането в голяма част от ресторантите на незаконно доставено дивечово месо. Защо е толкова скъпо то по магазините и как да се преборим с нелегалната търговия на дивеч?
Само 2 лицензирани предприятия за производство и търговия с месо от дивеч има у нас. Те са край Севлиево и Правец, а практиката показва, че това е твърде недостатъчно и предполага злоупотреби. Най-честото нарушение е предлагането в голяма част от ресторантите на незаконно доставено дивечово месо. Защо е толкова скъпо то по магазините и как да се преборим с нелегалната търговия на дивеч?
Дивечовото месо е сред най-диетичните, защото е с ниско съдържание на мазнини. Препоръчват го при диети за отслабване, както и при диабет. То е деликатес, но производството му у нас е изключително ограничено. По магазините почти няма български дивеч, а вносният е на много високи цени. Проверката ни показа, че вносният фазан се продава по 20 лева бройката, а килограм глиганско е между 10-15 лева.
Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България:
- Необходимо е да има повече пунктове за събиране и преработка на дивечово месо, за да има достатъчно суровина и оттук нататък тя може да се преработва, да се предлага в ресторантите, които имат в менюто си дивечово месо.
На днешната кръгла маса, посветена на ценните качества на дивеча обаче стана ясно, че в много от ресторантите част от дивечовото месо е без документи.
Юлиян Русев, "Лов и опазване на дивеча", МЗХ:
- Една голяма част от ресторантите работят с незаконно добито дивечово месо. Купуват първоначално дивеч с фактура от ловните стопанства, след което се снабдяват по незаконен начин.
Мирослав Найденов - министър на земеделието и храните:
- Не бива да я караме така. Държавата трябва да създаде условия, така че доставката на дивеча към ресторанти и търговска мрежа да се легализира.
Според земеделския министър това ще стане чрез промени в Закона за лова, както и в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, който вече е в парламента между първо и второ четене.
А в по-кратък срок, особено сега по празниците, ще зачестят съвместните проверки на полиция, горски стражари и инспектори от Агенцията по храните.