В навечерието на Великденските празници всички търговци предлагат примамливи отстъпки от цените на стоките. Много често обаче намаленитепродукти крият големи рискове и са сигнал за нередности. Наш екип, придружават от експерти от Агенцията по храните, посети известен столичен пазар, за да покаже капаните, на които можете да попаднете при подготовката на празничната трапеза.
В навечерието на Великденските празници всички търговци предлагат примамливи отстъпки от цените на стоките. Много често обаче намалените
продукти крият големи рискове и са сигнал за нередности. Наш екип, придружават от експерти от Агенцията по храните, посети известен столичен пазар, за да покаже капаните, на които можете да попаднете при подготовката на празничната трапеза.
Пазарът е оживен, всеки бърза да си набави продуктите, оставени за последния момент преди Великден, за да са свежи. Специалистите обаче
съветват да сме внимателни, когато ни предлагат намалени зеленчуци, защото освен празнична промоция това може и да е сигнал за влошено
качество.
Д-р Николина Кънчовска - гл. инспектор - Агенция по безопасност на
храните: - Като погледнеш салатата не трябва да има такива пожълтели листа, също не трябва да е загнила. Всичко трябва да си е естествен, специфичен цвят за салата. Също и големината е важна, не трябва да са много големи, защото това предполага, че изкуствено е наторявано и може да съдържа нитрати.
Христина Зайкова - потребител: - Много често вътре са загнили, като се разтворят листата вътре има загнили, така че е рисковано.
Затова е добре след като купим зеленчуците да ги накиснем във вода и измием добре. От Агенцията за безопасност на храните препоръчват
празничната салата да се овкуси с лимон, защото той неутрализира голяма част от вредните елементи. И още един безценен съвет за потребителите.
Д-р Николина Кънчовска - гл. инспектор - Агенция по безопасност на
храните: - Като купуват яйца да обръщат внимание на външността на черупката на яйцето. Не трябва да има конкрементни, разни замърсявания, също така трябва да има печат, с което показва, че е под контрол.
Преди да си изберем задължителния за Великден козунак е добре да погледнем не само цената му, а и от какво е приготвен. И накрая - най-важното е да не пазаруваме от търговци, предлагащи стоката си на
улицата, а само от търговски обекти, които се проверяват ежедневно.
Коледно ретро пътешествие в София: От днес тръгва безплатният "Коледен автобус"