Ядлива опаковка, създадена от природни полимери, съхранява по-дълго плодовете и зеленчуците свежи и ги прави по-полезни. Продуктът се разработва от пловдивски учени за първи път в страната. Според специалистите, нововъведението ще реши екологичния проблем с рециклирането, тъй като е биоразградимо. Изследванията са започнати в началото на годината от преподаватели от катедра „Експериментална физика" в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски".
Ядлива опаковка, създадена от природни полимери, съхранява по-дълго плодовете и зеленчуците свежи и ги прави по-полезни. Продуктът се разработва от пловдивски учени за първи път в страната. Според специалистите, нововъведението ще реши екологичния проблем с рециклирането, тъй като е биоразградимо. Изследванията са започнати в началото на годината от преподаватели от катедра „Експериментална физика" в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски".
Опаковката всъщност представлява прозрачно покритие от природни суровини. Такъв е например използваният в диетологията пектин или пък хитозанът, който е с доказан антитуморен ефект и намалява холестерола, обясниха учените. Експериментът, започнал с опити върху резени ябълка. Покрити с новата опаковка плодовете не потъмнели цели две седмици.
Доц. д-р Мария Марудова, катедра „Експериментална физика" в
ПУ „Паисий Хилендарски": - Този тип преработка на материалите е особено подходящ за малотрайни плодове с кратък срок на годност, примерно - череши, ягоди, за които действително удължаването на срока с няколко дни вече би довело до сериозни икономически ефекти.
Технологията е известна в почти всички европейски страни повече от десет години. Преди опаковани по подобен начин плодове да се появят и по нашите пазари обаче предстоят още множество опити, казват пловдивските учени. Най-вероятно и цената на продуктите с природно полимерно покритие ще бъде по-висока от тази на обикновената селскостопанска продукция.
Коледно ретро пътешествие в София: От днес тръгва безплатният "Коледен автобус"