НОВИНИ

75% от младите хора в Европа не могат да различат фалшивите новини

В Европа 75% от младите хора между 15 и 24 години признават, че не могат да различат истини от неистини, фалшиви от истински новини. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. В 18 СУ в София комисар Мария Габриел и столичният кмет Йорданка Фандъкова бяха гости на дискусията „София и Европа за младите – 3D демокрация, диалог и дебат“.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:24, 18.03.2019
Чете се за: 01:02 мин.
По света
младите хора европа различат фалшивите новини

Габриел обърна специално внимание на това, че фалшивите новини имат две много негативни въздействия.

„От една страна те рушат доверието помежду ни, както и това между хората и институциите. От друга страна силата им е, че въздействат върху емоциите. Неслучайно наше изследване показа, че трите теми, по които фалшивите новини имат най-голямо въздействие в Европа са: здравето, околната среда и миграцията“, заяви тя.

Мария Габриел подчерта, че е много важно да си кажем също, че за дезинформацията няма рецепта чудо, няма едно действие, което би позволило да се справим с този феномен.

„Истината е, че фалшивите новини винаги са съществували, от много дълбока и древна античност, но това, което сега е ново, това е скоростта, с която се разпространяват и мащабите, които имат“, заяви тя. Еврокомисарят припомни, че в ЕК ясно са казали, че са им необходими действия едновременно на няколко нива.

В 18 СУ „Уилям Гладстон“ се проведе първата среща – видеоконференция по проекта „София и Европа за младите – 3D – демокрация, диалог и дебат“ с българския еврокомисар по цифрови технологии и цифрово общество. Проектът се реализира от фондация „Етнопалитра“ в партньорство с район „Възраждане“-СО, 18 СУ „Уилям Гладстон“ и 32 СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ с финансовата подкрепа на Програма „Европа“ 2019 на Столична община.

;

Мария Габриел пред младите хора отбеляза, че всъщност с тях поставят началото на първата европейска седмица на медийната грамотност. Тя обясни, че това е нова инициатива на ЕК, предложена от нея.

„Целта ни е цялата тази една седмица между 18 и 22 март в цяла Европа да привлечем вниманието върху медийната грамотност да видим как, можем ли и какво още трябва да научим, за да отличаваме истините от неистините, много критично да оценяваме огромното количество информация, което е навсякъде около нас. В цяла Европа ще има такива събития, за мен е истинска чест, че тук, заедно с вас даваме символично и началото в България на европейската седмица на медийната грамотност“, каза тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На няколко места в Утрехт днес е имало стрелба
На няколко места в Утрехт днес е имало стрелба
МВнР: Няма пострадали българи в Утрехт
МВнР: Няма пострадали българи в Утрехт