НОВИНИ

При засилени мерки за сигурност във Витлеем се готвят за празника на Рождество

Продължава размяната на удари между израелци и палестинци в района на Ивицата Газа. Израелски бойни самолети нанесоха ракетни удари срещу военни позиции на Хамас в северната част на Газа тази сутрин. Те са в отговор на ракетен обстрел от Газа срещу южен Израел, съобщават местни медии, позовавайки се на съобщение на израелската армия. Няма пострадали, но са причинени сериозни щети.Във Витлеем се подготвят да посрещнат Коледа при засилени мерки за сигурност.Разказ от първо лице на специалния ни пратеник в Ерусалим Надежда Василева, която днес се завърна от Израел.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:45, 18.12.2017
Чете се за: 01:31 мин.
По света

Тези стъклени топчета символично показват, че в този конфликт няма игра. Събрах ги на една от улиците във Витлеем край разделителната стена между израелци и палестинци. Всичко се използва за атака срещу противника, казват протестиращи срещу решението на Доналд Тръмп. Част от жестокостта е, че и малки деца също са въвличани от възрастните в сблъсъците. 6-годишно дете е било арестувано, защото е хвърляло камъни по израелски войници. Военен, с когото разговарях, пък разказа, че са попадали и на деца, въоръжени с ножове. Заради сблъсъците, и в Ерусалим, и във Витлеем, туристи са се отказали от резервациите си и градовете видимо изглеждат по-празни от обикновено. В този смисъл, губещи са и двете страни в конфликта. За обстановката във Витлеем разказваме заедно с оператора Лъчезар Ораков.


Седмица преди Рождество Христово.

Израелските военни са готови за поредните протести. Коледната украса по улиците контрастира на усещането за несигурност. В кулата са на пост. А наблизо огънят на сблъсъците е унищожил парченца празнично настроение.

Витлеем. Стената, която разделя палестинци и израелци. А хората тук казват, че живеят като в затвор. Стените не могат да убият любовта към свободата. Надписът, който всеки ден Амбро вижда пред себе си.

Амбро: Тръмп разруши и малката възможност за мирен процес между тази и другата страна.
Дан Шапиро, бивш посланик на САЩ в Израел: Определено някои хора са нещастни, защото смятат, че Съединените щати са взели решение, което ще повлияе на преговорите за Ерусалим, но истината е, че още може да се преговаря.

На улицата на най-ожесточените сблъсъци във Витлеем се виждат следите от атаките. Навсякъде обаче са разхвърляни и шарени стъклени топчета.

Стрелят с тях срещу израелската армия. Да, за игра са, но палестинците използват всичко в битките.
От другата страна на стената израелски военен потвърждава колко болезнени са ударите от тези топчета за игра.

Заради сблъсъците, във Витлеем тези дни е видим отливът на туристи.

Туристите търсят сигурност и мир, но се опасяват, че тук има конфликт.

В центъра на града, пред храма „Рождество Христово“ тече подготовката за Коледа. Елхата, загасена преди дни заради решението на Тръмп, отново е осветена. А хората се надяват в града да се върне празникът.



Съединените щати наложиха вето на проекторезолюцията, в която се предлагаше да бъде отхвърлено решението на Тръмп да признае Еруслим за столица на Израел. Самотното вето демонстрира изолацията на Вашингтон по темата, коментират медии. В същото време палестинците се подготвят за протести по време на посещението на американския вицепрезидент Майк Пенс в сряда в Ерусалим. Израелският премиер пък обеща приятелско посрещане.

Доколко сериозни ще бъдат протестите в следващите дни предстои да видим, но и двете страни са решени да отстояват интересите си в битката за своя символ Ерусалим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение от 3 степен беше регистрирано до село Ваклиново, община Сатовча
Земетресение от 3 степен беше регистрирано до село Ваклиново, община Сатовча
Гръцки и румънски полицаи помагат на колегите си в Банско
Гръцки и румънски полицаи помагат на колегите си в Банско