Дете с двустранна загуба на слуха вече чува благодарение на Българската коледа

Дете с двустранна загуба на слуха вече чува и може да говори, благодарение на „Българската Коледа“. Със средства от благотворителната инициатива на 7-годишния Месут от село Стефан Караджа е поставен имплант, чрез който момчето вече е с нормален слух.

от Нора Бочева
20:38, 18.12.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

За 7-годишния Месут се грижи единствено неговият баща. Преди две години става ясно, че детето има сериозен проблем с комуникацията. Мобилен екип от Общностния център за деца и семейства в неравностойно положение във Вълчи дол посещава дома на бащата и сина установява, че момчето не чува. Пращат го при специалист, от когото разбират, че Месут има двустранна загуба на слуха.

Халил Алиев, баща на Месут: Не знаех никакви пътища, никакви пътеки, не можах да си спасявам детето. След това, което ми казаха, че може да го спасим това дете чрез операция.

Самият имплант струва 32 хиляди лева - сума, която бащата на Месут не може да си позволи. Единствената му надежда е „Българската Коледа“.

Минка Радулова, ръководител на „Общностен център за деца от 0 до 7 годишна възраст и техните семейства“ - гр. Вълчи Дол: Месут беше одобрен. Тогава той и баща му заминаха за София, направи се операция за двустранен имплант, при което детето започна да чува и вече във времето при работа с нашия логопед започна и да говори.

Специалистите от общностния център работят с детето в продължение на две години.

Николинка Сярова, психолог в Общностен център за деца и семейства - гр. Вълчи дол: Той е едно прекрасно дете. Много будно, още в началото проявяваше голям интерес да опознае света и ... в резултат на оказаната помощ и на подадена ръка от Българската Коледа комуникацията с детето се подобри и ние имаме възможност да изучаваме цялата природа и всичко около нас.

Благодарение на операцията детето вече е първи клас в училището във Вълчи дол заедно със своите връстници.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Доброволци настояват отново да дават съвместни дежурства с пожарната
Доброволци настояват отново да дават съвместни дежурства с пожарната
Готов ли е Националният дворец на културата за европредседателството?
Готов ли е Националният дворец на културата за европредседателството?