НОВИНИ

Румен Радев в Йордания: Трябва да се мисли за инвестиция в човешки капитал

Президентът Румен Радев е на официално посещение в Йордания по покана на крал Абдула II бин ал-Хусейн. В делегацията е и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. В първия ден от визитата държавният глава посети Международния център за научни експерименти SESAME, единствен по рода си в Близкия изток. Според президента такъв център може да се изгради и на Балканите, защото трябва да се инвестира не само в магистрали, но и в наука.

Вера Александрова
от Вера Александрова Снимки: БТА
19:22, 15.12.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:43 мин.
По света

Международният център е създаден през 1999 г. и е под егидата на ЮНЕСКО. И в него се включват девет държави от региона. А целта е SESAME да се превърне в научен център със световна значение.

Голяма част от оборудването е дарено от Европейската организация за ядрени изследвания CERN. А досегашните трима председатели на SESAME преди това са били генерални директори на CERN.

Йордания има амбицията да изгради соларна централа на стойност 7 млн. долара, което прави SESAME първият ускорител в света, който ще бъде захранван с енергия от възобновяеми източници. В българската делегация, която посети SESAME, беше и ръководителят на българския екип от учени в CERN проф. Леандър Литов.

Според президента Румен Радев и на Балканите може да бъде изграден такъв център, когато се обединят усилията.

Румен Радев, президент: Примерът, че могат държавите да се обединят вече е достатъчно показателен, че ние можем да подходим по същия начин. Да имаме и ние център, който да внедрява най-високите технологии и който да ни позволява да извършваме изследвания в различни области на науката. Като се започне физика, химия, ядрена физика, до медицина и археология. Трябва да се мисли за инвестиция в човешки капитал, в наука, в лаборатории за научни изследвания, защото виждаме, че държавите вече се обединяват и правят точно това. Ние сме членове на Европейския съюз и все още не можем да направим така, че да получим помощ за такива инвестиции, а получават страни, които не са членове на ЕС.
;
Ролф-Дитер Хойер директор на Съвета на SESAME: Това е страхотен център с подкрепата на държави членки, които трудно постигат единство, но са единни в науката. Той може да служи и като модел за Балканския регион. Носи мир, помага за съхраняване на мозъчния потенциал на региона и дори за неговото завръщане. Защото когато се предлага наука, мозъците идват.

В Аман държавният глава се срещна с представители на българската общност в Йордания и с йордански граждани, завършили образованието си у нас.

Залата беше препълнена с хора, които искаха да участват в срещата,да говорят за България,но и да поставят въпроси, които очакват да бъдат решени. Настояват да бъде открито неделно училище, в което децата на учат български език, искат също да се опрости процедурата за получаване на българско гражданство.

;

Президентът Радев и външният министър Захариева, която също участва в срещата, обещаха съдействие. Държавният глава подчерта, че за него тази среща е една от най-важните и най-вълнуващите от посещението му в Йордания.

Румен Радев, президент: Вие сте мостът между нашите две държави. В днешния динамичен, глобален свят, където свързаността се измерва с контактите между хората, именно вие сте тази жива връзка.

Много емоционални бяха спомените на йорданците, завършили образованието си в България.

Запознах се с мъжа ми, той завърши ХТИ, инженерство и там се запознахме, той беше първата ми любов. Затова винаги казвам - езикът на любовта наистина е български език, а столицата на любовта е София.
Всичко е хубаво в България. Когато съм там, аз я чувствам като моя страна.

Българите, които живеят в Йордания, са около 1000.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Започват разпити във връзка със смъртта на началника на КАТ-Казанлък
​Започват разпити във връзка със смъртта на началника на КАТ-Казанлък
Порошенко обяви създаването на автокефална православна църква в Украйна
Порошенко обяви създаването на автокефална православна църква в Украйна