НОВИНИ

В Украйна се провежда обединителен църковен събор

В Киев се провежда обединителен събор, на който се очаква да бъде провъзгласено създаването на Автокефална православна църква в Украйна. Очаква се на събора да бъде утвърден устав и да бъде избран и предстоятел на църквата.

bnt avatar logo
от БНТ
11:23, 15.12.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

На събора по предварителни данни се очаква да присъстват 64 архиереи, 64 свещеници и 64 миряни - общо 192 души. Той се провежда при закрити врата. Но в същото време на Софийския площад в Киев, до катедралата "Света София" се събраха множество хора, пред които реч ще произнесе президентът Петро Порошенко, ще бъде отслужена и църковна служба.

Обединителният събор трябва да доведе до създаването на украинска църква, която ще е независима, ще се самоуправлява и ще е канонично равна с Руската православна църква. Тя ще може да има самостоятелни контакти с другите православни църкви, ще решава въпроси, свързани с богослужебния език, с тайнствата и с църковния календар. Това става, след като през октомври Вселенската патриаршия призна правото на Украйна да има независима църква. Решението предизвика остра реакция от Руската православна църква, която го нарече схизма, прекъсна общение с Вселенската патриаршия и обяви процеса за нелегитимен.

;

Очаква се патриарх Вартоломей да предаде Томоса или свидетелството за независимост на украинската църква на 6 януари 2019 г.

Преди президентът Петро Порошенко обяви, че това е процес на изграждане на още един стълб на украинската независимост. "Той ни отделя от нашето минало на колонизирана страна и утвърждава националната ни самоличност", заяви украинският държавен глава.

Религиозното разделение между Москва и Киев задълбочава още повече конфликта между двете страни, избухнал през 2014 г., последният епизод от който беше военният сблъсък на кораби в Черно море, завършил със задържането на украински моряци и кораби от Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп назначи нов шеф на кабинета си
Тръмп назначи нов шеф на кабинета си
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска