НОВИНИ

Пресконференция на ПП Зелените

Пресконференция на ПП Зелените

пресконференция зелените
bnt avatar logo
от БНТ
03:27, 08.06.2009
Чете се за: 04:39 мин.
У нас
Христо Генев: … политическа партия от 12 месеца, която възникна нормално от зараждащото се гражданско общество и имаше смелостта да изказва идеите си направо, без заобиколки и без излишен популизъм и която, както ще разберете след малко, не си позволи да изхарчи огромни количества пари. Позволете ми да ви представя нашата евролиста, като първо преди това искам да благодаря на всички хора, които направиха възможно появяването ни днес тук в изтеклите 12 месеца и всички тези, които повярваха в нас и продължават да вярват, и ще вярват в следващата кампания, където се надяваме да имаме доста по-сериозено доверие, гласувано в нас. Нашата евролиста се води от г-н Андрей Ковачев, който е в ляво от мен, втора е Даниела Божинова, която е до Андрей Ковачев, Наталия Димитрова е в дясно от мен, Деница Петрова в момента е във Варна, г-н Васил Къдринов е в Пловдив, не успя да пристигне толкова бързо, следващият е Богомил Шопов, известен блогър и роден в Шумен, работещ и живеещ във Велико Търново, Генади Кондарев е една от надеждите може би на международната политика, г-н Петко Цветков е доказал своите възможности в защитата на природата и продължава да го прави. И освен тях при нас е и един от обещаващите писатели на България – Ясен Атанасов, който само преди 10-ина дни представи поредната си книга. Останалите не сме кандидати. Аз се казвам Христо Генев и съм председател на предизборния щаб. Тук има две мои колежки от предизборния щаб – г-жа Юлия Йорданова, която е нашият ковчежник и се занимава с нашите финанси. Към нея може да се обърнете с конкретни въпроси какви средства сме имали и какви сме похарчили. И Златина, която е основният защитник на правата на майките и може би сте виждали по протестите, и една от най-изявените във форума "Bg mama". Давам думата на Андрей Ковачев.

Андрей Ковачев: Основно искам... Здравейте. Основно искам да благодаря на всички онези, които помогнаха „Зелените” да започнем. Това е нашето начало. Онези 7 хил. души, които се подписаха, за да можем да регистрираме нашата партия преди една година, когато се учредихме, онези хора, които помогнаха да участваме на изборите, събраха пари, свои лично пари, дариха ги на зелените, онези хора, които се подписваха по нашите кампании, които досега проведохме за Иракли, в момента провеждаме за Перелик, за Странджа и за Витоша. Нашите граждански кампании, с които започнахме и които водихме, и вече водим от години в Европейския парламент. Искам да благодаря на онези, които днес гласуваха за нас. Това е нашето начало. Ние сме онези, които ще имаме растеж. Ние сме алтернативата на всичко онова, което беше преди това тук на тази маса, на това, което купува гласове и което превръща демокрацията в скъпо занятие в България. Ние сме от гражданските организации, ние смятаме да си останем част от гражданските организации в гражданското общество, но вече сме в полето на политиците. Тепърва ще сме тези, които ще отбелязваме голове. Онова, към което вървим, е промяна в държавата. И аз мисля, че моите колеги ще кажат малко повече за това. Благодаря ви.
....: Даниела би могла да каже точно за какво се бори и за какво е втора в нашата листа, като развива нашата част от идеите ни за развитие на пряката демокрация в бъдещото управление на държавата.
Даниела Божинова: Преди да кажа за пряката демокрация, ми се иска да подчертая, че скромният на пръв поглед 1 % от гласовете днес, в този изборен ден, който събрахме, така изглежда по данните досега, е всъщност 1 % увеличение на общата избирателна активност в страната. Доколкото повечето хора, които гласуваха за нас, за което и аз искам да благодаря, са хора, които не биха гласували в този ден, т.е. те не намират алтернатива в съществуващите политически партии на естаблишмента в България. Така че можем да кажем, че една десета от общото увеличение от 10 % на вота в сравнение с предишните избори на днешните редовни избори за членове на Европейски парламент се дължи на „Зелените”. Алтернативата, която виждат у нас, е свързана и с едно от основните ни послания и то е за фундаментална промяна на модела на демокрация в България, за истинска демокрация, а не фасадна. И това смятаме, че може да се постигне, чрез въвеждане на работещи механизми, чрез които ние можем да имаме гражданска законодателна инициатива, реални референдуми, в които нашият вот има незабавна и пряка правна сила, референдуми, които не са ограничени от огромни подписки или тоталитарни изисквания за кворум участие и които не обезсилват вота на 52 хиляди души в Бургас, гласуващи срещу един икономически безсмислен и екологично опасен проект като „Бургас-Алесандруполис”. Както и други механизми, много важен от тях е този за гражданска инициатива за отзоваване на политици от изборни длъжности. При нас това не е реторика, както примерно някои съществуващи досега политически партии. Ние със своите дела и ангжимент към такива граждански действия и инициативи сме доказали, че това за нас е нещо, което съществува на дело.
....: Искам само да спомена, че както изглеждаме различно, така сме различни и като партия, като структура и механизъм за работа в партията. Например ние имаме трима съпредседатели, един стои от мен вляво – Андрей Ковачев, другият е Петко Ковачев. Уточнявам, не са роднини, нито единият е брат на другия, нито единият е баща на другия. И нека по-възрастният Ковачев да поговори малко.

Петко Ковачев: Добро утро и от мене. Това, което искам да кажа извън преките ми впечатления от днешния изборен ден от Стара Загора, където аз бях, да доразвия съвсем накратко тезата за нашата автентичност, защото продължаваме да получаваме някои въпроси за това кои сме и защо сме. Мога да кажа, че бях приятно изненадан, влизайки в тази зала, когато някои независими експерти ми казаха нещо, което, да речем, аз си знам, но е хубаво, че вече е видно. Хора, които са направили мониторинг на европейските програми на българските партии за тези избори, са установили, че нашата програма за европейските избори е най-близка до онова, за което пледираме, че се борим – европейските зелени програми, т.е. до програмите на европейските зелени партии. Докато на другите партии не се разбира точно какво искат, дали съм европейската десница, либерали или други, и смятам, че това е един много добър сигнал, че освен нашите публични изяви било в защита на определени каузи, на улицата или в медиите, придобиват видимо изражение и ясна отличителна стойност и в нашите програми. Надявам се, не се надявам, аз съм сигурен, че нашата програма за националните избори ще бъде също така ясна и добре отличаваща се и ще помогне на тези хора, които днес гласуваха за Зелените, да разпознаят не само своите идеи, но да повярват в себе си. Защото целта не е да повярват в нас, тук присъстващите или активистите на Зелените, а да повярват, че те заедно могат с нас и с всички останали, които искат, разбира се, да се преборят с тази лъжа, която властва в българския политически живот след промените. За съжаление трябва да кажа, че извън автентичността за съжаление на някои, за нас не, разбира се, ние ще продължим да бъдем и безкомпромисни и да наричаме нещата с истинските им имена и така, както сме кои хора, които сега си правят корпоративни партии, разрушават Рила, или как и кои правителствени чиновници уреждат свои хора със замени или с територии по Черноморското крайбрежие, така ще продължи и нататък и ще продължим да се борим за тези неща чрез промяната и чрез предложения за промяна в законодателството, а не само чрез активности по, както каза и Андрей, да продължим нашите граждански активности. Но това, което е важно, пак ще повторя, гражданите, които търсят промяната, да повярват в себе си. Идеите, които те предлагат, аз и днес в Стара Загора чух някои много хубави идеи, които определено ще заемем или ще купим от гражданите, от които ги чух. Всички, които имат добри идеи е добре да си повярват, че те могат да се случват само с такава активност. Едни такива идеи, които интересно, чух преди нас само от една партия да ги говори в контекста на европейските избори, по-точно ги чух от г-н Доган, е въпросът за автентичната енергийна политика, която ние защитаваме. Това е един много тежък сектор и знам, че ако ние на бяхме казали ясно нещата за нашето отношение атомната енергетика или към замърсяващите други енергийни източници, може би повече хора щяха да гласуват за нас.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

В Несебър откриха летния туристически сезон
В Несебър откриха летния туристически сезон
23:07, 17.05.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Прокуратурата води разследване за вещно укривателство по жалба на бившия полицай от Пловдив
Прокуратурата води разследване за вещно укривателство по жалба на бившия полицай от Пловдив
21:34, 17.05.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Над 1000 са заразените с коклюш у нас, интересът към имунизациите е голям
Над 1000 са заразените с коклюш у нас, интересът към имунизациите е голям
20:37, 17.05.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Назначиха проверка за забавеното връчване на призовката на британския пастор
Назначиха проверка за забавеното връчване на призовката на британския пастор
20:16, 17.05.2024
Чете се за: 01:32 мин.
Президентът: Пътят на Северна Македония за Брюксел минава през София
Президентът: Пътят на Северна Македония за Брюксел минава през София
19:29, 17.05.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Общинските съветници от ГЕРБ в СОС искат извънредно заседание и оставката на зам.-кмета по транспорта
Общинските съветници от ГЕРБ в СОС искат извънредно заседание и оставката на зам.-кмета по транспорта
19:13, 17.05.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Катастрофата край Аксаково: Експертизи ще установят с каква скорост се е движила колата на НСО
Катастрофата край Аксаково: Експертизи ще установят с каква скорост се е движила колата на НСО
18:19, 17.05.2024 (обновена)
Чете се за: 07:32 мин.
Как криминалисти и психолози убедиха барикадиралия се бивш полицай в Пловдив да се предаде
Как криминалисти и психолози убедиха барикадиралия се бивш полицай в Пловдив да се предаде
18:00, 17.05.2024 (обновена)
Чете се за: 04:32 мин.
Служебната власт отпуска допълнително 40,7 милиона лева за висшите училища
Служебната власт отпуска допълнително 40,7 милиона лева за висшите училища
17:37, 17.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
Таксиметровите шофьори в София излизат на безсрочен протест от понеделник
Таксиметровите шофьори в София излизат на безсрочен протест от понеделник
17:31, 17.05.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Вижте верните отговори на матурата по български език и литература
Вижте верните отговори на матурата по български език и литература
16:30, 17.05.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Разбиха канал за контрабанда на горива в Бургас
Разбиха канал за контрабанда на горива в Бургас
15:51, 17.05.2024
Чете се за: 00:57 мин.
Топ 24
Най-четени
ЦИК продължава да обработва данните от изборния ден
ЦИК продължава да обработва данните от изборния ден
Пресконференция на Лидер и Новото Време
Пресконференция на Лидер и Новото Време