НОВИНИ

Недоносените деца между аборта и раждането

Всяко десето дете у нас се ражда преждевременно, а грижите за недоносените у нас се определят от точни медицински стандарти. Върховният административен съд, обаче тази седмица отмени стандарта по акушерство и гинекология.

Мария Чернева
от Мария Чернева
11:26, 20.11.2016
8227
Чете се за: 01:52 мин.
Още

Все още не е дал твърда заявка за живот. Този мъник е роден в 25-а гестационна седмица и тежи едва 590 грама. Една седмица повече преди да се родят имат новодошлите близнаци Виктор и Борислав, но шансовете им са значително повече. Въпреки това и тримата получават еднакви грижи.

проф. Боряна Слънчева - началник на клиника по неонатология, СБАЛ "Майчин дом": "При нас се използва такава неинвазивна техника на приложение на сърфактант прави се сърфактант и се екстубира, това дете отговори на тази техника"

Но за съжаление брат му Борислав все още е на апаратна вентилация.

Неонатологията претърпя революция след въвеждането на терапия със сърфактант - вещество, без което белият дроб на недоносените не би могъл да се разгъне. Благодарение на медикамента, лекарите могат да спасяват и деца, които до преди няколко години се водеха аборт. Но това постави въпроса за границите на интензивните грижи.

проф. Боряна Слънчева: "Действително ни притеснява раждането на дете в 24-а седмица защото там нещата са изключително сериозни, както непосредствено за неговия живот, така и в дългосрочен план по отношение на високата социална цена. Тук незрелостта на всички органи и системи - всички казвам - това са очи, това е мозък, това е бъбреци, това е черен дроб, това е стомашно-чревен тракт, това са бял дроб, всичко това е изключително незряло".

Затова промениха стандарта и критериите за жизнеспособност от родените в 24-та седмица с тегло 600 грама, до 26-та седмица и 800 грама. Но тази промяна създаде известни проблеми.

д-р Боряна Петкова - фондация "Макове за Мери": "Родителите, чиито бебета се раждат мъртви в тази зона между стария стандарт, техните бебета се водят абортен плод и те не могат да си ги погребат, не могат да си ги кремират.

Но една от важните причини Фондация "Макове за Мери" да атакува стандарта в съда, е липсата на регламентирани грижи за децата между аборта и живота.

д-р Боряна Петкова: "Ако се родят с тегло под 800 грама и по-малки от 26-та гестационна седмица, те трябва да оцелеят три денонощия за да бъдат записани като живи деца. Това означава, че през тези три денонощия те не са нито родени, не са нито живи. Те са несъществуващи юридически и съответно това може до голяма степен да компрометира грижите за тях".
;

Реанимацията е скъпа и ако бебето не оцелее, болницата е на загуба. Касата няма как да плати за медицински грижи на несъществуващи лица. А не рядко родени в тази зона имат добри шансове. И тези снимки на пораснали мъничета го доказват. Затова тук никога не се отказват, въпреки риска да загубят. Но търсят съгласието на родителите.

проф. Боряна Слънчева: "Имали сме родители, които правят отказ от реанимация. В интерес на истината децата така или иначе ние не можем да ги оставим принципно.

Колко и какви са проблемите по-късно на недоносените деца - никой не може да каже. Няма регистър, няма как лекарите да проследят развитието им, няма как да се планират мерки - здравни или социални.

проф. Боляна Слънчева: "90% от оборудването в нашата клиника е от дарения. Общо взето нашата специалност е доста бутикова. Не можем да обучаваме специализанти, защото трябва да ги назначим на работа, т.е. болницата трябва да им плаща. Което естествено не може да се случи".

Всяка година се раждат около 6000 недоносени деца. Достатъчно сериозно основание за нов и добре обмислен стандарт и грижи. Иначе социалната цена е немислимо тежка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 100 студенти на стаж във Варненския окръжен съд
Над 100 студенти на стаж във Варненския окръжен съд
Разбиха група за търговия с оръжие
Разбиха група за търговия с оръжие