Американското разузнаване: Русия има намеса в президентските избори в САЩ

Най-високопоставеният представител на американското разузнаване заяви днес, че Русия несъмнено се е намесила в миналогодишните президентски избори в САЩ. Началникът на американското разузнаване Джеймс Клапър и шефът на Агенцията за национална сигурност адмирал Майкъл Роджърс потвърдиха пред сенатската Комисия за въоръжените сили обвиненията, заради които Белият дом наложи санкции на Русия и експулсира включително 35 руски дипломати.

от БТА
22:52, 05.01.2017
Чете се за: 01:20 мин.
По света
американското разузнаване русия намеса президентските избори сащ

Американското разузнаване смята, че Москва се е намесила в изборния процес, за да помогне на кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп да спечели срещу опонентката си от Демократическата партия Хилари Клинтън.

"Ние смятаме, че само най-високопоставените руски държавници са могли да позволят кражбите и публикуването на данни, свързани с американските избори", се казва в писмените им показания пред Сената. Но Русия не се е задоволила само с хакването на компютрите на Демократическата партия и разпространението на нейните имейли, смята Клапър. Тя е провела "многостранна кампания" за намеса в президентските избори, която включва "класическа пропаганда, дезинформация и фалшиви новини", каза той на изслушването си пред сенаторите.

"Руснаците имат дълга история на вмешателства в избори - техни и на други народи", но "не мисля, че някога сме виждали по-агресивна и директна кампания по вмешателство в нашия изборен процес, както в този случай", каза Клапър.

По думите му целта на руснаците е била подкопаване на доверието в институциите и влияние върху общественото мнение не само в САЩ, а също така в Европа и Евразия.

Президентът Барак Обама е получил днес доклад за руската намеса и за други чуждестранни вмешателства в американските избори, каза Клапър и допълни, че Русия представлява все по-голяма заплаха за правителствените, военните, дипломатическите и търговските дейности на САЩ.

Клапър каза, че следващата седмица депутатите ще бъдат информирани за заключенията от доклада за руските хакерски атаки, а малко след това ще бъде публикувана негова некласифицирана версия. По думите му, кибератаките не са повлияли върху преброяването на гласовете, подадени на изборите на 8 ноември.

На въпрос на председателя на Комисията за въоръжените сили Джон Маккейн дали руските действия представляват акт на война, Клапър отвърна, че това е изцяло политически термин, който разузнаването не бива да използва.

Маккейн заяви, че "всеки американец трябва да бъде разтревожен" от руското вмешателство, което определи като "безпрецедентна атака срещу нашата демокрация".

Утре директорите на ЦРУ, ФБР и Клапър ще се срещнат с избраника за президент Доналд Тръмп, за да го запознаят с хода на разследването. Тръмп нееднократно постави под съмнение заключенията на разузнаването.

Москва отхвърля обвиненията, че е опитала да повлияе върху изхода на изборите в САЩ и твърди, че санкциите на Обама са опит да се нанесе удар върху руско-американските отношения.

Президентът Владимир Путин обаче каза, че няма да отвръща на тази атака и вместо това ще изчака да види какъв ще е новият подход на САЩ, когато Тръмп встъпи в длъжност на 20 януари.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ООН определи като военно престъпление замърсяването на водата в Дамаск
ООН определи като военно престъпление замърсяването на водата в Дамаск
Във Варна се подготвят хвърлянето на кръста на Богоявление
Във Варна се подготвят хвърлянето на кръста на Богоявление