НОВИНИ

Американците искат Тръмп да се фокусира отначало върху здравеопазването

Здравеопазването е първият проблем, с който американците искат новоизбраният президент Доналд Тръмп да се заеме в първите 100 дни на управлението си. Това показват резултатите от проучване на Ройтерс/Ипсос.

bnt avatar logo
от БТА
09:21, 18.11.2016
Чете се за: 01:07 мин.
Още
американците искат тръмп фокусира отначало здравеопазването

От анкетираните 21 процента настояват, след като влезе в Белия дом на 20 януари, Тръмп да насочи вниманието си към системата на здравеопазването. На второ място е проблемът с работните места, който 16 процента от американците се надяват новият президент да изведе на първо място в дневния си ред. Имиграцията е трета с 14 процента. Около 11 процента от анкетираните смятат отношенията между расите за приоритетна тема.

Проучването е направено между 9 и 14 ноември в седмицата, в която Тръмп спечели изборите за президент.
В сондаж на Кайзер Хелт Тракинг от края на октомври се вижда, че повечето американци искат по-евтини лекарства и достъп до по-големи мрежи от лекари и болници. Въпреки това само 37 процента са съгласни Тръмп да отмени въведената от Обама система, известна като Обамакеър, и да я замени с нещо, което работи по-добре.

"Не можем да си я позволим", смята 50-годишната Дафне Сондърс, участвала в допитването. След като през 2011 г. загубила субсидираната от работодателя си медицинска застраховка, тя плащала по 300 долара месечно за прегледи и лекарства, за да се лекува от диабет и сърце. Сондърс каза, че най-евтиният план от Обамакеър би й струвал 450 долара месечно и допълнително по 50 долара за всяко посещение при лекар. "Тези пакети трябва да са по-достъпни. Надявам се на не повече от 100 долара месечно."

Законът за здравеопазването, предложен от Обама през 2010 г., беше предназначен за около 25 милиона американци. Но с течение на времето той беше префасониран чрез много поправки. Някои от най-големите застрахователи се оттеглиха, след като изгубиха пари, и застрахователните планове поскъпнаха за хората, които не получават субсидии от държавата.

Тръмп обеща да замени Обамакеър с "нещо, което работи", макар че не уточни какво предлага. Тази седмица Обама каза, че би одобрил план на Тръмп, ако той внесе подобрение в системата за здравеопазване и гарантира медицински застраховки за същия брой хора.

От проучването на Ройтерс/Ипсос се вижда също, че повечето американци приемат резултата от изборите на 8 ноември - 85 процента го смятат за легитимен, а 63 процента казват, че ще подкрепят новия президент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Венцислав Грозев: Бюджетът на Здравната каса е недостатъчен
Д-р Венцислав Грозев: Бюджетът на Здравната каса е недостатъчен
Старозагорската опера пуска билети на половин цена
Старозагорската опера пуска билети на половин цена