НОВИНИ

Анкета: 55% от хората в Русия виждат положителни промени в борбата с корупцията

Хората в Русия виждат положително развитие в борбата с корупцията. Подобрения в тази сфера забелязват 55 на сто от жителите на страната, показват данни от допитване на социологическия център ВЦИОМ, поместени в "Известия".

bnt avatar logo
от БТА
10:27, 01.06.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света
анкета хората русия виждат положителни промени борбата корупцията

Почти половината участници сочат арестите на държавни служители като пример за реална борба с рушветчийството.
Близо четвърт от запитаните - 24 на сто, смятат, че корупцията е покварила обществото в Русия като цяло. Повечето открояват все пак и конкретни проблемни области. Според 23 на сто анкетирани примерно най-корумпираната сфера в Русия е медицината. По 16 процента споменават в тази връзка жилищно-комуналното стопанство и полицията, 14 процента - съдебната система, също толкова - местните власти.

Експертът Дмитрий Фетисов свързва по-високите отпреди оценки за антикорупционната програма главно с шумните арести на редица губернатори в Русия и на бившия министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев.

Същевременно хората в Русия постоянно срещат корупция на битово равнище, на първо място в социалните учреждения. Това формира в съзнанието на мнозина мисълта, че причина за арестите на високопоставени служители не е само държавната програма срещу корупцията, но и борбата между различни влиятелни групи, коментира той пред вестника, цитиран от Би Би Си.

Хората виждат, че пращат "на топло" и губернатори, и силови шефове, и министри. Затова нарастват и положителните оценки за дейността на държавата в тази посока, добавя политологът Антон Хашченко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на Лигата за икономическо сътрудничество барон Бернар Сноа пред БНТ
Президентът на Лигата за икономическо сътрудничество барон Бернар Сноа пред БНТ
Западни издания за търговската война на САЩ с ЕС, Канада и Мексико
Западни издания за търговската война на САЩ с ЕС, Канада и Мексико