НОВИНИ

Антарктически дневник: Заливът, слънцето, айсбергите и тюлените

Заливът е пълен с айсберги, долавя се само лек полъх на вятъра, а слънцето иска да ни дари със своята светлина. В залива пред нашата база три тюлена са се излегнали на припек. Снегът се топи и каменистият бряг става все по- широк. Групата геолози се подготвят за поредния проучвателен маршрут. Те отново ще търсят руди и фосили в далечната българска полярна земя.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
21:08, 13.01.2016
Чете се за: 00:41 мин.
Истории
антарктически дневник заливът слънцето айсбергите тюлените

Тръгвам с групата към Пунта Есперидес. Краката ми затъват. Снегът е мек. Момчетата са ентусиазирани, чувстват се като първопроходци. Искат да направят своите научни открития.

Решила съм днес на всяка цена да направя интервютата с тях... Искам да ми разкажат какво точно правят и как ще го правят тук, в ледените ширини.

Полярното слънце се появява с пълния си блясък. Очите ми искат да погълнат всичко, което се случва около мен. Слизам към брега, където ме чакат тюлени - тези тромави, но невероятно нежни същества, които събуждат емоции дори в мъжете от нашия екип. Това е магията тук – на една ръка от дивия живот и от възможността да се слеем с природата.

И на фона на цялата тази красота двете от къщите са останали отново без вода. Разчитаме на Станко и Данчо да ни върнат удобствата. И докато те кроят план как да ни спасят от водната криза, се организира едно невероятно пътешествие - двете шейни се качват до Пико Напиер. Трябва да приберем колеги, които работят там. Гледката е смайваща. Целият залив се вижда като на длан. За поред път се убеждавам, че на Антарктида е винаги различно. Попадаш на място различно от всичко познато и оставаш завинаги запленен от него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Снимките на патафарианците с гевгир на главата станаха законни и в Русия
Снимките на патафарианците с гевгир на главата станаха законни и в Русия
Лавина в Алпите уби трима
Лавина в Алпите уби трима