НОВИНИ

Атанас Запрянов ще участва в заседание на Съвета „Външни работи/Отбрана“ на ЕС

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в заседание на Съвета „Външни работи/Отбрана“, последвано от заседание на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана (ЕАО) във формат министри на отбраната на държавите - членки на ЕС. Форумите ще се проведат на 14 май 2019 година в Брюксел, Белгия, съобщиха от МО.

атанас запрянов участва заседание съвета външни работи отбрана
bnt avatar logo
от БНТ
14:17, 13.05.2019
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Заседанието на Съвета „Външни работи/Отбрана“ ще започне със съвместна работна сесия на министрите на външните работи и министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС. Във фокуса на дискусиите ще бъдат развитието на институционалната рамка за координация на регионалното сътрудничество в областта на политиката за развитие и въпросите, свързани със сигурността в Западна Африка (G5 Sahel). На заседанието са поканени да участват представители на държавите от формата G5: Буркина Фасо, ЧАД, Мали, Мавритания и Нигер.

Форумът ще продължи с работен обяд на министрите на отбраната по въпросите на сътрудничеството между ЕС и НАТО в контекста на изпълнението на Декларациите от Варшава и Брюксел. Поканена за участие в дискусиите е заместник-генералният секретар на НАТО Роуз Гьотемьолер.

По-късно същия ден министрите на отбраната в самостоятелна сесия ще обсъдят развитието на инициативата за Постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната (ПСС) и по-конкретно препоръките на Съвета към първия годишен доклад на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност за състоянието на изпълнението на ПСС.

Срещата на министрите на отбраната ще завърши със заседание на Направляващия борд на ЕАО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланикът на Турция у нас заяви, че е бил погрешно интерпретиран в медиите
Посланикът на Турция у нас заяви, че е бил погрешно интерпретиран в медиите
Прокуратурата в Швеция възобновява разследването срещу Джулиан Асандж
Прокуратурата в Швеция възобновява разследването срещу Джулиан Асандж