НОВИНИ

Атомен ледоразбивач ще вози туристи до Северния полюс

Круизът продължава 11 дни като началото на обиколката е руското пристанище Мурманск.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:15, 23.06.2016
Чете се за: 00:50 мин.
По света
Атомен ледоразбивач ще вози туристи до Северния полюс

Руският атомен ледоразбивач "50 години от победата" започна поредната си круизна обиколка до Северния полюс. Корабът е нает от трима туроператори и на него ще се возят 132 туристи от Азия и Европа. Продължителността на обиколката е 11 дни, а цената на пътуването излиза между 25 000 - 27 000 евро.

;

След залива Тихой ледоразбивачът ще достигне Северния полюс и ще поеме обратен курс към Мурманск. „Към днешна дата имаме договор за сътрудничество с компании наематели до края на 2018 г.“, сподели заместник генералният директор по експлоатация на флота Андрей Смирнов. „Ще извършваме по пет рейса на сезон“.Планира се последният за годината туристически рейс на ледоразбивача „50 години от победата“ да се върне на 13 август 2016 г.

Ледоразбивачът „50 години от победата“ е с дължина 159 метра и ширина 30 метра. Има водоизместимост 25 840 тона и може да бъде напълно автономен за повече от 6 месеца. А ядрените му реактори са разработени така, че презареждането с гориво да става веднъж на 5 години. На борда разполага с барове, заведения и ресторанти, както и полярен магазин, от който туристите могат да купят сувенири от приключенския круиз. За 128 пасажери се грижи бордови екип от 140 души.

;

От Мурманск, атомният ледоразбивач поема към архипелаг Земята на Франц-Йосиф. "В залива Тихой ще слязат шестима сътрудници на Национален парк „Руска Арктика“. Там вече три години работи един от най-северните пунктове в света за пощенска връзка, откъдето туристите могат да изпращат кореспонденцията си до всеки край на планетата", обясняват от руската държавна компания, собственик на кораба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланието на Брюксел: Заедно сме по-добри и по-силни!
Посланието на Брюксел: Заедно сме по-добри и по-силни!
Открива се възстановеният след пожар Драматичен театър в Пловдив
Открива се възстановеният след пожар Драматичен театър в Пловдив