НОВИНИ

Австрия ще отбележи второто столетие на песента "Тиха нощ"

Точно на 24 декември в църквата в Оберндорф край Залцбург ще прозвучи песента "Тиха нощ, свята нощ" , където е изпълнена за първи път през 1818 година, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
16:31, 20.12.2018
Чете се за: 00:40 мин.
Още
австрия отбележи второто столетие песента тиха нощ

"През тази година очакваме шест хиляди туристи, в сравнение с обичайните три-четири хиляди," каза Клемес Конрад от туристическата служба на Оберндорф.

Сред многото поканени за отпразнуването на годишнината на коледната песен се заговори, че е изпратена покана и до Папата. Песента е съвместна творба на Йозеф Мор, който е съчинил шестте куплета на "Stille Nacht, Heilige Nacht" и на местния учител и органист Франц Грубер, който е създал мелодията.

Едва ли по времето, когато Европа е раздирана от Наполеоновите войни, авторите на песента са си представяли, че тяхното произведение ще се пее през вековете на стотици чужди езици. Днес песента е преведена на почти 300 езика и диалекти.

"Тиха нощ" става част от официалния репертоар на Залцбургската енория през 1866 г., а после се прочува из целия тиролски регион. Става част и от репертоара на две семейни тиролски групи - "Щрасер" и "Райнер", които през XIX век гастролират из Европа и Съединените щати. В средата на XIX век възниква и англоезичната версия.

Редица звезди от Елвис Пресли до Селин Дион са изпълнявали "Тиха нощ". Коледната песен се е пяла от театралните кукли на "Мъпет шоу", от германска хеви метъл група и дори от хор от кози.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До края на януари докладът за избор на нови изтребители ще бъде обсъден от МС
До края на януари докладът за избор на нови изтребители ще бъде обсъден от МС
Все още е спряно движението на теснолинейката по линията Септември-Добринище
Все още е спряно движението на теснолинейката по линията Септември-Добринище