Барак Обама е на посещение в Германия

Предишният американски президент Обама, който от четвъртък е на посещение в Германия, призова в Берлин младите поколения да вземат по-голямо участие в определянето на политическия курс. Той се срещна и разговаря с 300 европейци, сред които и българи. Призова ги да не оставят дядовците им да решават тяхното бъдеще. Обама приветства борбата срещу климатичните промени и предупреди за опасностите, които крие дезинформацията. Мария Стоянова с подробностите.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
19:35, 07.04.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света

По ирония на съдбата, в банкетната зала на бившата сграда на Държавния съвет на ГДР, където Ерих Хонекер е посрещал гости от социалистическите страни, 44. президент на САЩ се срещна с политически активни млади европейци. Форумът откри Амината Туре - най-младият депутат в парламента на германската провинция Шлезвиг-Холщайн. Тя се е вдъхновила от Барак Обама за развитието си, въпреки че израснала в бежански лагер.

Предишният американски президент апелира пред своята публика да участва активно в европейските избори.

Барак Обама, 44. Президент на САЩ: Вие не бихте оставили бабите и дядовците си да ви казват, какво да обличате и каква музика да слушате. Защо трябва да ги оставяте да решават, в какъв свят да живеете? Колкото по-рано започнете да се ангажирате, толкова по-добре.

Обама засегна и проблема с миграцията в Европа и САЩ, като подчерта необходимостта от световна, разумна политика по този въпрос. Според него социалните медии дават възможност за разбирателство с целия свят, но и крият потенциал да разпалват конфликти. Преди това Обама се срещна с канцлера на Германия Ангела Меркел, с която въпреки че са от различни политически семейства, ги свързва професионално приятелство. Двамата са прагматици, които виждат успеха в компромиса, а не в оглушителни крах.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Почти една четвърт от българите смятат, че държавата уважава волята на народа
Почти една четвърт от българите смятат, че държавата уважава волята на народа
Принц Уилям е изкарал практика в британските служби за сигурност и шпионаж
Принц Уилям е изкарал практика в британските служби за сигурност и шпионаж