НОВИНИ

​Бивш румънски евродепутат осъден за корупция

Румъния се отчете с поредна присъда. Бивш румънски евродепутат беше осъден на три години и три месеца затвор за корупция. Осъденият е Адриан Северин. Той е и бивш министър на външните работи на Румъния.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:03, 24.02.2016
Чете се за: 00:25 мин.
По света
​бивш румънски евродепутат осъден корупция

61-годишният Адриан Северин беше осъден от върховния касационен съд на Румъния. Той ще лежи в затвора три години и три месеца за това, че е взел пари от британски журналисти срещу обещание да предлага промени в европейското законодателство. Журналистите се представили за лобисти. Аферата е от периода 2010 - 2011 година. Северин се съгласи да получава надница за всеки работен ден и изпратил фактура за 12 000 евро.

След разкриването на случая, румънският политик от социалдемократическата партия беше отстранен от Партията на европейските социалисти. Северин напусна парламента в Страсбург през 2014 година. Освен евродепутат, Адриан Северин беше и министър на външинте работи на Румъния от 96 до 97 година, в правителството на Виктор Чорбя. Северин заяви, че не е направил нищо незаконно и че ще обжалва присъдата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАСА разсекрети запис със звуците на Луната
НАСА разсекрети запис със звуците на Луната
Премиерът изрази готовност да прекрати концесията за ски-зона Банско
Премиерът изрази готовност да прекрати концесията за ски-зона Банско