НОВИНИ

​България се прекланя пред подвига на Ботев и загиналите за свободата

Точно в 12:00 на обед в цялата страна със сирени страната ни отдаде почит пред паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Всички застинахме в минута мълчание. Стотици се изкачиха по стъпките на Ботев и неговата чета рано тази сутрин към историческия връх Околчица във Врачанския Балкан.

bnt avatar logo
от БНТ
17:23, 02.06.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Всенародното поклонение пред подвига на поета-революционер и загиналите за свободата на България започна с молебен, отслужен от Врачанския митрополит Григорий. Прозвуча Ботевото стихотворение "На прощаване" в изпълнение на 6-годишния Петър Доков.

Пред паметника с военни почести бяха поднесени венци и цветя на признателност. Сред официалните лица на всенародното поклонение бяха председателят на парламента Димитър Главчев, депутати, представители на политическите партии и местната власт. Тържествени чествания по случай на 2-ри юни имаше в цялата страна.

;

КАЛОФЕР

Стотици се събраха в Калофер - родният град на революционера, за да поднесат венци и цветя пред мемориала на Ботев и да засвидетелстват своята признателност. Честванията в града по традиция започнаха с изнасянето на бойното знаме на Ботевата чета. Ритуалът изпълниха военните от 61-а Стрямска механизирана бригада.

ПЛЕВЕН

В Плевен с минута мълчание беше почетена паметта на героите. Възрастни и деца се стекоха пред паметника на Христо Ботев и поднесоха цветя. Военни почести отдаде представителна армейска част на Плевенския гарнизон. Беше отслужена и панихида в памет на загиналите от плевенски свещеници.

РУСЕ

В Русе денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България беше отбелязан с церемония пред Мемориала на загиналите. Десетки русенци отдадоха почит към загиналите. По традиция всички присъстващи притихнаха в едноминутно мълчание точно в 12:00 часа. Много от тях си припомниха любими откъси от Ботевите стихове. А най-често цитираната творба беше "Хаджи Димитър".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Част от Калофер под вода след вчерашния порой
Част от Калофер под вода след вчерашния порой
Спират топлата вода в части от София от 7 до 16 юни
Спират топлата вода в части от София от 7 до 16 юни