НОВИНИ

Българска награда за Херман ван Ромпой

Във времена на множество кризи се нуждаем от все по-силна вяра в европейската идея, като единствена възможност за европейците да поддържат и укрепват мира, благоденствието и демокрацията. Това каза председателят на Европейския съвет (2010-2014 г.) Херман ван Ромпой, който беше удостоен с наградата за проевропейска политика за 2016 г. Отличието, давано от телевизия "Европа" за трета поредна година, му връчи президентът Росен Плевнелиев, който е и носител на наградата за 2015 г.

bnt avatar logo
от БТА
22:22, 19.04.2016
Чете се за: 01:11 мин.
У нас
българска награда херман ван ромпой

Херман ван Ромпой посочи, че във времена на несигурност и безпокойство трябва да си припомняме какво представлява ЕС и каква е неговата цел.

"Ние живеем в мир вече 70 години и успяхме да поставим край на Студената война по един мирен начин. Заобиколени сме от военни действия по източната и южната си граница, но на територията на ЕС, това бивше бойно поле, все още мирът тържествува, нека никога не забравяме това", каза ван Ромпой.

"Демокрацията е нашият начин на живот. В ЕС няма място за нови авторитарни режими, каквито съществуват в близост до нас. Демокрацията е несъвместима с поляризирането, с конфронтацията, с насилието, с корупцията и с лъжите", каза още Ромпой.

Той изтъкна необходимостта да се работи за насърчаване на диалога, умереността и взаимното уважение.

Кризата с бежанците ни научи, че няма начин лесно да намерим правилния баланс между хуманизма и реализма, между етническия идеализъм иполитическия реализъм, каза още бившият председател на ЕС. По думите му би трябвало да виждаме във всеки човек, който влиза на територията на Европа човека преди всичко, но в същото време трябва да защитаваме европейските граници и ценности.

Президентът Росен Плевнелиев изтъкна, че в години на множество кризи - гръцката, украинската, финансова и икономическа, като председател на ЕС Херман ван Ромпой е бил лидер, неговите решения са били колкото правилни и верни, толкова и с поглед напред. Той беше лидер, кризисен мениджър,помогна на Европа в труден момент да премине през трудностите, каза президентът.

Росен Плевнелиев каза още, че за него е лесно да връчи наградата на Херман ван Ромпой като държавен глава на една проевропейска нация и на българите, които вярват, че членството в ЕС е сбъдната мечта, гаранция за сигурност, просперитет, човешки права и развитие.

Премиерът Бойко Борисов каза, че за Херман ван Ромпой не трябва да се говори в минало време, защото той и сега помага много в ЕС.

Сред присъствалите на церемонията бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят и заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ - Цветан Цветанов и Красимир Велчев, конституционният съдия Филип Димитров, президентът Петър Стоянов, омбудсманът Мая Манолова, депутати, дипломати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 44 души са загинали при въздушни удари срещу два пазара в Сирия
Най-малко 44 души са загинали при въздушни удари срещу два пазара в Сирия
Вокалистът на Дийп Пърпъл идва за концерт със Софийската филхармония
Вокалистът на "Дийп Пърпъл" идва за концерт със Софийската филхармония