САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Български шофьори остават без книжки за година при пътно нарушение в Румъния

В разгара на туристическия сезон, както и през цялата година, хиляди наши сънародници шофират в северната ни съседка. Случва се обаче част от тях да нарушат правилата там и оказва се, законът в Румъния е доста по-строг отколкото нашият Закон за движението по пътищата. Румънските полицаи им отнемат книжките.

от БНТ
07:49, 17.07.2018
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

В Румъния за всяко нарушение на закона може да бъде отнето свидетелството за правоуправление. От този момент нататък започва едно ходене по мъките. Дори човек в Румъния да плати глобата си, това не е гаранция, че скоро ще може да освободи книжката си. Това води и до проблема как да шофираме без книжка, когато се завърнем в България. Ако губим право да шофираме на територията на Румъния, губим ли това право и у нас, и в други страни? От БНТ зададохме въпроса на пътна полиция на Румъния, но не получихме интервю или писмен отговор.

На водача с отнета книжка румънският полицай издава служебна бележка, в която са описани нарушението и наказанието. С нея водачът има право да управлява на територията на Румъния 15 дни, по време на които той може да обжалва наказанието или след плащане на глоба да си освободи книжката.

Какво трябва да правят българите, пострадали в Румъния? Вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ученици от Русе се обучаваха как да създадат виртуална реалност
Ученици от Русе се обучаваха как да създадат виртуална реалност
Картичка от британското кралско семейство пристигна в читалището в село Баничан
Картичка от британското кралско семейство пристигна в читалището в село Баничан