НОВИНИ

Близо 1 милион души на прайда в Лондон

Близо 1 милион души се събраха за ежегодния прайд в Лондон. Парадът, който мина под надслов "Любовта се случва тук", отбелязва и 50-тата годишнина от декриминализирането на хомосексуализма във Великобритания.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:55, 09.07.2017
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Оксфорд Стрийт в сърцето на Лондон. Няколко десетки хиляди заявяват участие за гей парада. Събират се около 1 милион души. Половин век, след като да си хомосексуален на Острова вече не нарушава закона, кметът на Лондон Садик Хан призова хората да бъдат каквито искат и да обичат когото поискат.

Садик Хан, кмет на Лондон: Това е най-големият прайд в световната история. Днес доказахме, че Лондон е най-великият град в света.

26 000 са участниците в самия карнавал - някои облечени като благородни дами от Ренесанса, други - като полицейски служители, а също така - имитатори на английската кралица Елизабет II.

мъж: Приятел на баща ми някога му казал, че да си хомосексуален, е по-лошо дори от това да си убиец. Такова беше мнението на повечето хора. А вижте какво става сега - не мога да повярвам! Страхотно е всеки да може да се чувства свободен да изразява себе си. Кой би повярвал, че това ще се случи в добрата стара Англия, където сме такива пуритани...

Това е 45-ия прайд в историята на Великобритания. В същото време, собственици на заведения, за хора с различна сексуална ориентация се оплакват, че се налага да затварят, защото наемите им целенасочено се вдигат до степен, в която да не могат да ги плащат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Променят движението заради ремонт на мост във Варна
Променят движението заради ремонт на мост във Варна
Сблъсъци по време на шествие на Ку Клукс Клан във Вирджиния
Сблъсъци по време на шествие на "Ку Клукс Клан" във Вирджиния