НОВИНИ

Близо 6800 бунтовници и мирни жители са евакуирани тази нощ от Източна Гута

Най-големият досега конвой, с който бунтовници и мирни жители се евакуират от Източна Гута, напусна тази нощ бунтовническия анклав. Това съобщи сирийска държавна медия, предаде Франс прес. Сто автобуса, превозващи общо 6749 души, четвърт от които - бунтовници, заминаха през нощта от район в анклава, контролиран от групировката Файлак ар Рахман, предаде официалната агенция САНА.

bnt avatar logo
от БТА
10:47, 27.03.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света
близо 6800 бунтовници мирни жители евакуирани нощ източна гута

Евакуацията се осъществява в рамките на споразумение, сключено миналата седмица от ислямистката група с Русия, подкрепяща режима, след като въздушна и сухопътна операция, предприета през февруари от силите на президента Башар Асад, постави на колене бунтовническата крепост, обсадена още през 2013 година. Властите вече си възвърнаха контрола над 90 и повече процента от тази територия.

Смазани от огнената лавина на офанзивата и омаломощени от петгодишната обсада, бунтовническите групировки склониха една по една да напуснат позициите си в Гута и да се изтеглят в северозападната провинция Идлиб, неподконтролна все още на режима.

В началото на годината Дамаск обяви за свой приоритет отвоюването на Източна Гута, откъдето бунтовниците изстрелваха снаряди и ракети по столицата, напомня АФП.

През изтеклите три денонощия за Идлиб са извозени 13 190 бунтовници и членове на семействата им, сочат данни на руското министерство на отбраната, цитирани от ТАСС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виена: Лондон не е доказал вината на Русия за отравянето на Скрипал
Виена: Лондон не е доказал вината на Русия за отравянето на Скрипал
Бъчварова: Борисов е поставил пред Ердоган темата за изказването му за Кърджали
Бъчварова: Борисов е поставил пред Ердоган темата за изказването му за Кърджали