НОВИНИ

БНБ: Депозитите намаляват с близо 3,5 % за година

Депозитите намаляват с близо 3,5 % и половина в рамките на една година, отчита БНБ, сумите които хората спестяват в банките обаче нарастват. В края на третото тримесечие на 2016 г. депозитите на домакинствата са малко над 10 млн. лв., а кредитите намаляват и са близо 3 млн. лв.

бнб депозитите намаляват близо година
bnt avatar logo
от БНТ
18:48, 10.11.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Според експерти ниските банкови лихви карат все повече хора да търсят алтернатива къде да инвестират парите си. Наблюденията показват, че хората влагат малки суми в различни инструменти и наблюдават какво се случва с парите им за известно време преди да инвестират по-голяма част от спестяванията си. Най-сигурната инвестиция за българина обаче си остава банковият депозит, следван от инвестиция в недвижими имоти и застраховка живот.

Тихомир Тошев - директор на консултантска компания: Информирайте се, направете добър избор и тогава парите ви ще се увеличават, а няма да ги губите. Застраховките живот със спестовен характер освен че биха могли да ни донесат някаква доходност те ви защитават и биха могли да решат сериозни финансови проблеми на семейството при неблагоприятно стечение на обстоятелствата. За взаимните фондове трябва да знаем, че те са както могат да бъдат ниско рискови и да ни носят малка доходност, така и балансирани или високо рискови, които биха могли да ни носят доста по-висока доходност, понякога и над 30-40%, но и рискът там е по-голям при някакви стечения на обстоятелствата на пазарите - да започнат да падат и да губим част от парите си. Съветът, той си остава постоянен - никога не слагайте всички яйца в една кошница, винаги избирайте различни видове инвестиция.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивелина Василева: Не е драма, че кабинетът обвърза евентуална оставка с изборите
Ивелина Василева: Не е драма, че кабинетът обвърза евентуална оставка с изборите
Пробно електронно гласуване за членове на Висшия съдебен съвет
Пробно електронно гласуване за членове на Висшия съдебен съвет