НОВИНИ

Борис Джонсън е фаворит за премиер на Великобритания

Бившият външен министър на Великобритания Борис Джонсън е безспорен фаворит за наследник на Тереза Мей, показват социологически проучвания. Безизходицата около Брекзит продължава да се задълбочава. Като решение на кризата, британският министър по Брекзит в сянка Кийр Стармър предлага в новия законопроект да бъде включено предложението за провеждането на втори референдум.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:12, 18.05.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Допитването за наследник на премиера Тереза Мей е направено сред членовете на управляващата партия във Великбритания. 39% от анкетираните са посочили бившия външен министър Борис Джонсън като най-подходящ да оглави правителството. В четвъртък той обяви, че след оттеглянето на Тереза Мей, ще се включи в надпреварата за премиерския пост. Втори в списъка на фаворитите е бившият министър по Брекзит Доминик Рааб.

По-малко от шест месеца остават до новия краен срок за Брекзит, неяснотите около европейското бъдеще на Великобритания обаче остават.

В началото на юни Тереза Мей ще се опита още веднъж да спечели подкрепата на депутатите за споразумението за напускането на Евросъюза. Тогава тя ще обяви и графика на оттеглянето си. Не е ясно обаче, какво ще се случи, ако и следващия месец сделката с Брюксел не бъде одобрена от британските депутати. Британският парламент вече три пъти отхвърли споразумението.

Според източници от опозицията преговорите с управляващите вчера са се провалили заради разногласия за митническия съюз и провеждането на втори референдум. Според британския министър по Брекзит в сянка Кийр Стармър, обаче, на срещата Тереза Мей била прекалено слаба, заради отсъствието на ключови министри от преговорите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байерн Мюнхен унижи Айнтрахт и вдигна Салатиерата (видео)
Байерн Мюнхен унижи Айнтрахт и вдигна Салатиерата (видео)
Григор Димитров влезе в основната схема на турнира в Женева
Григор Димитров влезе в основната схема на турнира в Женева