САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Край на междупартийните преговори по Брекзит в Лондон

Преговорите между британските лейбъристи и правителството за изход от задънената улица по Брекзит завършиха без споразумение. Опозиционната формация обвини кабинета в нарастваща слабост и нестабилност. Премиерът Тереза Мей изтъкна липсата на обща позиция сред лейбъристите по въпроса за нов референдум. Тя вече обеща да утвърди график за оттеглянето си от Даунинг Стрийт след парламентарния вот на сделката по развода в седмицата след 3-ти юни.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:56, 17.05.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Много негативно развитие - така ирландският премиер Лио Варадкар определи безрезултатния край на преговорите между Виги и Тори. На тях трябваше да се постигне компромис по споразумението с Брюксел, въпреки различията по членство в митнически съюз и нов референдум. Преговорите стигнаха естествения си край, заяви лейбъристкия лидер Джеръми Корбин.

Джеръми Корбин - лидер на Лейбъристката партия: Правителството не промени съществено позициите си. Налице са фундаментални различия. Ние искаме митническо споразумение с Евросъюза, което защитава работните места и търговията.

В някои области беше постигнато единомислие, но други се оказаха по-трудни, посочи премиерът.

Тереза Мей - премиер на Великобритания: В частност не можахме да преодолеем липсата на обща позиция сред лейбъристите дали искат да осъществят Брекзит или са за втори референдум за неговата отмяна.

Консерваторите, които подкрепят Брекзит, категорично отхвърлят митнически съюз, който според тях би попречил на Острова да сключва търговски споразумения с останалия свят след развода. Критици определят и нов вот по Брекзикт като недемократичен.

Бившият външен министър Борис Джонсън е поредният депутат, който заяви претенции да наследи Тереза Мей на лидерския пост в партията.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Международния ден срещу хомофобията
Отбелязваме Международния ден срещу хомофобията
Орбан е обсъдил с Тръмп ракетна сделка и добив на газ в Черно море
Орбан е обсъдил с Тръмп ракетна сделка и добив на газ в Черно море