НОВИНИ

Браницкият епископ Григорий ще донесе у нас Благодатния огън от Ерусалим

Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит ще донесе от Ерусалим Благодатния огън за Великден. Правителственият самолет с българската църковно-държавна делегация и свещения огън се очаква да пристигне на правителствения ВИП на Летище София между 19.00 и 21.00 ч. На Велика събота в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъде посрещнат Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който ще възглави Пасхалната Света литургия.

bnt avatar logo
от БТА
09:33, 30.04.2016
Чете се за: 01:12 мин.
У нас
браницкият епископ григорий донесе нас благодатния огън ерусалим

С четири специални, огнеупорни фенера ще бъде донесен у нас Благодатният огън от Йерусалим на Велика събота, съобщи Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет. "През миналата година се счупи единият от фенерите, с който трябваше да пренесем Благодатния огън от Божи гроб, но добре, че имахме в самолета още два резервни фенера, а и полската църковна делегация ни даде още един фенер", припомни случилото се през миналата година в Йерусалим Емил Велинов.

Той каза, че през тази година Благодатният огън ще бъде донесен от българска църковно-държавна делегация, която ще се води от Браницкия епископ Григорий - викарий на патриарх Неофит. Емил Велинов също ще е в делегацията, която ще пътува до Израел с правителствения фалкон. По думите му, целта е по-лесно да стане придвижването на църковните делегации, дошли да вземат Благодатния огън на Велика събота от Ерусалим. Самото ни придвижване там ще бъде през четири кордона и в Израел през тази година ще има големи мерки за сигурност. Има и препоръка да не се носи багаж, а само фенерите за Благодатния огън, обясни Велинов.

Българската църковно-държавна делегация ще присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота, вече над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Благодатен или още Свещен огън, е огънят, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма "Възкресение Христово", построен точно върху Божия гроб в Йерусалим. Православните християни твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

На летище София вече по традиция на Велика събота ще чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от огъня и да го занесат на вечерното богослужение за Великден. На летището ще има отново и български монаси от Атонския манастир, които първи ще вземат частица от огъня, за да могат по-бързо да отпътуват с него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново поевтиняване на роуминга в Европейския съюз
Ново поевтиняване на роуминга в Европейския съюз
Проверяват качеството на храните във Варна
Проверяват качеството на храните във Варна