НОВИНИ

Британските депутати си гласуваха по-голям контрол върху Брекзит

Ново поражение за премиера Тереза Мей - още три министерски оставки и решение парламентът да поеме контрол по процеса на напускане на Европейския съюз. Какво следва днес и останаха ли още възможни сценарии - вижте в репортажа на Теодора Гатева.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:27, 26.03.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

С това гласуване британските депутати решиха да поемат контрола по излизането на страната от Европейския съюз за ден, в опит да намерят алтернативен път към Брекзит.

329 депутати подкрепиха инициативата, против се обявиха 302-ма. Около 30 членове на Консервативната партия на Мей се обявиха срещу плана на кабинета. Сред тях и трима министри, които вече подадоха оставки.

Според британското издание "Индипендънт" този бунт проправя пътя за евентуално по-меко споразумение за Брекзит. А то ще позволи на Великобритания да съхрани близки отношения с Брюксел. Мей нарече решението "опасен прецедент".

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Продължавам да вярвам, че подобна стъпка е нежелан прецедент, който ще обърне баланса на нашите демократични институции.

Опозицията приветства поправката.

Джеръми Корбин, лидер на Лейбъристката партия: По реда - бих искал да поздрaвя парламента, че пое контрола. Подходът на правителството беше жалък провал. И сега парламентът трябва да намери решение.

Днес се очаква да бъдат проведени серия гласувания, включително за оставане в единния пазар, за нов референдум и дори за отмяна на Брекзит.

Целта е да се видят нагласите в парламента, за да се прецени кой от вариантите за развода би могъл да обедини депутатите. Премиерът Тереза Мей вече предупреди, че може и да не се съобрази с желанията им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парад на куклите в Мексико
Парад на куклите в Мексико
Германия обмисля задължителни ваксини
Германия обмисля задължителни ваксини