НОВИНИ

Британският търговски министър: Сделката с ЕС трябва да е невероятно лесна

След излизането си от ЕС Великобритания ще продължи да изпълнява задълженията си като член на Световната търговска организация (СТО). Това заяви днес британският министър на международната търговия Лиъм Фокс, цитиран от Ройтерс и ТАСС. Той добави, че търговската сделка между Великобритания и Европейския съюз би трябвало да е „най-лесната сделка в историята на човечеството“, макар че Великобритания може да се оправи и без такава.

bnt avatar logo
от БТА
18:06, 20.07.2017
Чете се за: 00:35 мин.
По света
британският търговски министър сделката невероятно лесна

„Вече сме пълноправни членове на СТО с произтичащите от това задължения и ще продължим да бъдем след излизането от ЕС“, посочи министърът в реч пред Женевския институт за международни отношения и развитие.

Той обеща да използва влиянието на Великобритания в подкрепа на свободната търговия в света. Фокс посочи също така, че Великобритания обръща внимание на всички двустранни инструменти за засилване на търговските връзки със САЩ, но Лондон иска и да отклони Вашингтон от прекалено протекционистична търговска политика, отбеляза Ройтерс.

;

Днес лирата отбеляза спад и падна под 1,3 долара, заради опасения, че след преговорите днес, не е постигнато споразумение - нещо, за което мнозина икономисти са предупреждавали, напомня Ройтерс.

Според Фокс бъдещата глобална търговска система ще се определя от състоянието на три сфери - цифрова икономика, съдействие за разширяване на търговията като главен инструмент за развитие и развитието на обширния потенциал на търговските услуги.

Министърът обясни, че напускайки ЕС, страната му не обръща гръб на Европа. 27-те страни от ЕС ще останат наши близки съюзници в отбраната, сигурността и търговията, заяви Фокс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отвориха пътният възел край Плодовитово
Отвориха пътният възел край Плодовитово
Община Сливо поле търси вариант отново да пусне автобус по линията Русе-Юделник
Община Сливо поле търси вариант отново да пусне автобус по линията Русе-Юделник