НОВИНИ

Барние: Постигнат е относителен напредък в преговорите за Брекзит

Европейският съюз очаква повече яснота в позициите на Великобритания по важните въпроси в преговорите за Брекзит. Това подчерта главният преговарящ от страна на Брюксел Мишел Барние след края на втория кръг от разговорите. Според него е постигнат относителен напредък, но остават и фундаментални различия по въпроса за правата на гражданите, например. Британският преговарящ Дейвид Дейвис коментира, че е по-скоро обнадежден след разговорите.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:55, 20.07.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света

В понеделник в Брюксел пристигнаха 98 британски чиновници, за да преговарят за Брекзит. Журналистите бяха изненадани от дебелите папки на еврочиновниците и празните ръце на британските им колеги. Само няколко часа, след като Барние и Дейвид си стиснаха ръцете пред камерите, британецът отпътува от Брюксел и остави хората си да преговарят сами.

Днес на съвместна пресконференция с Мишел Барние Дейвис коментира, че е бил постоянно информиран за хода на преговоритe.

Дейвид Дейвис, британският преговарящ: “Първо, ние продължаваме да се държим като пълноправен и конструктивен член на ЕС. Второ, ние работим много сериозно, тук са 98 наши служители тази седмица. Трето, ние защитаваме интересите на всяка нация и регион в Обединеното кралство. Нашата цел е да постигнем сделка, която е добра за цялата ни държава”.

Европейският му колега Барние обаче беше значително по-умерен в оптимизма си. Той коментира, че остават фундаментални различия по въпроса на правата на гражданите и най-вече признаването на решенията на Съда на Европейския съюз.

Мишел Барние: “Честно казано, ние не виждаме никаква друга възможност за трайно гарантиране на правата на гражданите, освен признаването на решенията на Европейския съд”.

Барние поиска повече яснота по размера на задълженията, съществуването на които Великобритания вече призна миналата седмица. Брюксел очаква и британската позиция по въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия, както и за свободното придвижване на ирландците.

Следващият кръг от преговори е през есента. Барние и Дейвис приключиха работата си днес с обяд в Британското посолство. Той беше разтълкуван като символичен акт от страна на британците, които искат да покажат, че преговорите могат да се водят и на тяхна територия, а не само в сградата на Европейската комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защитата на Василев: Обвинителният акт не посочва причината за фалита на КТБ
Защитата на Василев: Обвинителният акт не посочва причината за фалита на КТБ
Германия не може да гарантира сигурността на гражданите си в Турция
Германия не може да гарантира сигурността на гражданите си в Турция