НОВИНИ

БСП поискаха спиране на регистрацията на АБВ за евроизборите

Коалиция за България на АБВ и шест по-малки партии внесе документи за регистрация в Централната избирателна комисия за бъдещия евровот. Листата на обединението се оглавява от професора от икономическия университет Боян Дуранкиев. Междувременно от БСП поискаха спиране на регистрацията на АБВ, защото твърдят, че те притежават търговската марка Коалиция за България.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:15, 07.04.2019
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

БСП съобщиха, че са внесли в ЦИК документи, че притежават марката "Коалиция за България". Според тях АБВ носи административнонаказателна отговорност за кражба на чужда търговска марка. БСП настояват ЦИК да не допуска до регистрация за евровота коалиция от партии под името "Коалиция за България", защото те са се явявали с това име 11 пъти на избори - между '99 и 2014.

При регистрацията в ЦИК лидерът на АБВ Румен Петков каза, че има нужните доказателства за собственост на марката Коалиция за България.

Румен Петков - лидер на АБВ: Тази закъсняла носталгия по името Коалиция за България толкова много тежи на БСП, ние сме готови да обсъдим тяхна молба и да ги приемем само двама от партньорите в коалицията все още имат резерви, смятам, ще ги убедя. Второ, да се държат в предците, Ленин какво прави стиска си каскета и никой не му го е откраднал толкова време. Те изтърваха, те се отказаха от името Коалиция за България - днес бленуват нещо, което не е тяхно, постоянно някой нещо им краде. И трето тази политическа нищета, неспособност да се прави политика, вглеждането в името, в чаршафите в суджуците, издава немощ, която е обидна за всички ляво мислещи хора в България.

От ЦИК приеха документите на АБВ, включително удостоверение за търговска марка, но регистрацията ще приключи окончателно след три дни, заради липсващи документи. От избирателната комисия коментираха и евентуалните спорове за името "Коалиция за България".

Александър Андреев, говорител на ЦИК: В случая не мисля, че става въпрос за име между две партии, а би могло да има въпрос, който стои във връзка с наименованието на коалиция, която би могла могла да дублира съществуването на такава парламентарна група - такъв е текстът на изборния кодекс.

В този случай, за да може да бъде използвано, както казва изборния кодекс трябва да има съгласие от носителят на правата върху името, за да може то да бъде използвано.

ЦИК тепърва ще проверява документите на двете страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
18 поредна демонстрация в Белград срещу президента Александър Вучич
18 поредна демонстрация в Белград срещу президента Александър Вучич
Военните действия в Либия ескалират
Военните действия в Либия ескалират