Чернобил ще става туристическа атракция

Новият украински президент иска да превърне зоната около Чернобил в туристическа атракция. Володимир Зеленски подписа указ за създаване на пешеходни алеи и за засилване на покритието за мобилни телефони в района.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
21:31, 11.07.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Едно от най- зловещите места на света - зоната на най- тежката авария в атомна електроцентрала през април 1986 година. В първите минути умират 31 души, радиоактивното замърсяване е на 50 000 квадратни километра. Близкият Припят се превръща в призрачен град. Президентът на Украйна обяви, че е време да се вдъхне живот на мъртвата зона.

Володимир Зеленски, президент на Украйна: Досега Чернобил беше отрицателен елемент в образа на Украйна. Време е да променим това. Трябва да превърнем проблемът в предимство.

Това е уникално място, където природата се възстановява след причиненото от човека бедствие, изтъкна новият украински лидер, който лично се разходи в Чернобил и се срещна с хората. Зеленски обеща да отвори зоната за учени и и туристи. Той изобличи практиката охраната да взема рушвети от туристите, както и незаконната търговия със скрап и се зарече да сложи край на това.

Зоната и досега беше достъпна за еднодневни екскурзии на цена около 100 долара с водач, говорещ английски. След шеметния успех на сериала за събитията в Чернобил преди 33 години, туристически агенции отчетоха бум на интереса към мястото. Броят на резервациите за юни, юли и август се е увеличил с 40%. В Припят туристите ще могат да видят силуета на виенско колело, част от увеселителен парк, който никога не отваря врати.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Започва обучение на лекарите от спешните центрове
Започва обучение на лекарите от спешните центрове
Бизнесът и медицината спорят за вредата от наргилетата
Бизнесът и медицината спорят за вредата от наргилетата