НОВИНИ

ЧЕЗ ще проучва възможностите българската държава да влезе в сделката

ЧЕЗ ще проучва възможностите българската държава да влезе в сделката по продажбата на българския клон на компанията. Това заяви за "По света и у нас" говорителката на ЧЕЗ Груп Алице Хоракова. Ще бъде направен пълен правен анализ, след което преговорите с фирмата "Инерком" ще продължат. Илина Бисерова с подробностите.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
18:11, 09.03.2018
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Докато вървят преговорите по финализиране на сделката с ЧЕЗ, собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова отправи в Прага официално запитване дали на този етап българската държава може да се включи в сделката.

Алице Хоракова - говорител на "ЧЕЗ Груп": ЧЕЗ реши да обмисли запитването и се съгласихме и двете страни да подготвим анализ за опциите и възможните изходи от това потенциално участие. И след няколко седмици преговорите ще продължат.

ЧЕЗ подчертават, че макар официално българското правителство да не е заявявало интерес към продажбата, която се подготвя вече една година, компанията е готова да разгледа отправеното искане от своя бизнес партньор - "Инерком".

В края на март или началото на април се очаква преговорите да продължат. Предстоят още срещи между "Инерком" и ЧЕЗ. Адвокатите трябва да подготвят обстоен анализ за опциите, ако България влезе в продажбата.

На фона на този развой, финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Томислав Дончев опровергаха твърдението, че преди време ЧЕЗ е предлагала сделка на българската държава.

Владислав Горанов - министър на финансите: Няма официална следа за подобно нещо ще цитирам Дончев - това не е лека кола, продажба за да става по телефона, ако са имали някакви сериозни намерения, вероятно има писмена кореспонденция. Това, което знам от министър Петкова, е, че тя не е веждала подобна кореспонденция в министерството на енергетиката.
Томислав Дончев - вицепремиер: Още повече аз си направих труда да проверя в архива на МС дали подобно писмо е постъпвало, няма подобно писмо.

Горанов разгледа различните варианти на изход от преговорите. По думите му няма място за притеснение, дори и на финала държавата да не бъде допусната.

Владислав Горанов - министър на финансите: Ако финансовото обезпечение на сделката не е свързано с пране на пари или съмнителни капитали, не виждам причина да се притесняваме. Моята лична позиция, че държавата има достатъчно инструменти да контролира ЕРП-та и истерията, която се създаде в обществото е прекомерна и ненужна. Ако обаче държавата вземе участие в сделката, най-спорният момент остава - какъв ще е изходът от Арбитражното дело между "ЧЕЗ Груп" и България.
Томислав Дончев, вицепремиер: Как се излиза от този конфликт на ролите, но пак казвам, ситуацията е сложна и не можете да очаквате едносрични отговори.
Владислав Горанов - министър на финансите: Трябва внимателно да изчетем няколко хиляди страници тези 15 килограма, защото ако влизаме, ние трябва да знаем с какво се ангажираме.

Развитие по сделката се чака най-рано в края на месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Два императорски пингвина позират за селфи в Антарктика
​Два императорски пингвина позират за селфи в Антарктика
Кметът на Септември плати парична гаранция от 130 000 лева
Кметът на Септември плати парична гаранция от 130 000 лева